Filmhuis Calypso: The Danish Girl

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 5 augustus draait in Filmhuis Calypso de film 'the Danish Girl. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Einar Wegener en Greta Gottlieb, twee Deense kunstenaars uit de jaren twintig. Hun huwelijk nam een drastische wending toen Einar (Kidman) op een dag inviel voor een vrouwelijk model dat normaal door Greta (Paltrow) geschilderd zou worden. De portretten volgden elkaar op en werden dermate populair, dat Greta haar echtgenoot aanspoorde om van geslacht te veranderen. Wat begon als een onschuldig spelletje, eindigde met een geslachtsoperatie die heel de wereld met verstomming sloeg. Einar Wegener zou voortaan als Lili Elbe door het leven gaan. 'The Danish Girl' werd geregisseerd door Tom Hooper. Met Eddie Redmayne, Alicia Vikander en Amber Heard.

MONSIEUR CHOCOLAT Op dinsdag 9 augustus is het Franse drama 'Monsieur Chocolat' te zien in Filmhuis Calypso. De film vertelt het verhaal van Rafael Padilla die werd geboren in 1860 in Cuba en bekend stond als de clown Chocolat. Hij was de eerste zwarte circusartiest in Frankrijk die een groot succes had aan het einde van de 19e eeuw. De kenmerkende figuur van zijn tijd zorgde ervoor dat hij de lieveling van Montmartre werd, Toulouse Lautrec inspireeerde en hij in de eerste films van de gebroeders Lumière verscheen. Tevens was het de eerste kunstenaar die in commercials verscheen. Chocolat stierf in anonimiteit in Bordeaux in 1917. Deze film schetst het vergeten verhaal van een buitengewoon man. Regie: Roschdy Zem. Met Omar Sy, James Thierrée en Noémie Lvovsky.

Beide films beginnen om 20.00 uur in Filmhuis Calypso op de Markt. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop@calypsotheater.nl