• Filmmaker Kees Linnenbank en Flora de Vrijer (Zeister Historisch Genootschap)

    Ali van Vemde

'Het Langebroeck' in première met mooie beelden van een prachtige omgeving

LANGBROEK Na een lange periode van filmen op verschillende locaties kon maandag 9 december het resultaat worden getoond. In een uitverkochte zaal bij Figi in Zeist was de première van 'Het Langebroeck'. Een film/documentaire over het Langbroekerweteringgebied vanaf 1122 toen werd gestart met de ontginning van dit gebied. Een reis door de tijd!

Ali van Vemde

Op zoveel belangstelling was niet gerekend. Na een korte toelichting van Flora de Vrijer van het Zeister Historisch Genootschap vertelde filmmaker Kees Linnenbank dat het eigenlijk de bedoeling was geweest om de film te vertonen in een klein zaaltje. Op zo'n overweldigende belangstelling was niet gerekend.

GESCHIEDENIS IN VOGELVLUCHT Naast verschillende historische gebeurtenissen was er ook veel aandacht voor de natuur. Mooie opnames van bloemenvelden, bijzondere vlinders, maar ook het essenhout waar de omgeving zo om bekend staat. Het begint met de Bisschop van Utrecht die opdracht geeft tot het graven van de Langbroekerwetering. Maar ook de vele kastelen krijgen de nodige aandacht. En wat dacht u van de Steenenbrug waar Franse soldaten zich ophielden. Dan zijn er beelden van de Krommerijnder en helemaal van nu, de Solexen, fietsers en hardlopers langs de wetering. Een mooi overzicht door de eeuwen heen van dit bijzondere gebied. Helaas was bij de première niet de juiste versie van de film ingestart, zodat de synchronisatie niet helemaal klopte. Maar dat maakte de film er niet minder om. "De reacties na afloop waren erg positief," vertelt Kees Linnenbank.

Voor de vele mensen die niet in de gelegenheid waren om de film 'Het Langebroeck' te zien wordt deze op vrijdag 17 januari vertoond in het Dorpshuis van Langbroek. Om zeker te zijn van plaatsen wordt aangeraden kaarten à € 5,- p.p. te reserveren via beheer@dorpshuislangbroek.nl Dit is inclusief een kop koffie. U kunt reserveren voor 19.30 of 21.00 uur. Tevens is er een dvd te verkrijgen aan de zaal of via linavprod@ziggo.nl