• Henk Kroese en Sjoerd Vredenberg op de plek van het Trefpunt in het Huis van de Gemeente.

    Ali van Vemde

Feestelijke opening Trefpunt: Windstreken buffet voor iedereen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op woensdag 28 september open het Huis van de Gemeente officieel haar deuren. Na een grondige verbouwing is de hal van het gemeentehuis een moderne ruimte geworden. Ook de bibliotheek heeft hier een prachtige, nieuwe plek gekregen. Alle reden dus voor een feestelijke opening. Dat vonden de initiatiefnemers van het Trefpunt ook. Daarom zal, voorafgaand aan de officiële opening, het Windstreken buffet plaatsvinden. Als het weer het toelaat zullen om 13.00 uur de tafels buiten klaar staan. Mensen worden uitgenodigd om vanuit hun eigen traditie een lunchgerecht mee te nemen. Maar gewoon aanschuiven mag ook. Lange tafels nodigen uit om met elkaar in gesprek te gaan en gezellig met elkaar te eten. Het moet een mooie start gaan worden van het Trefpunt. Mocht het weer het niet toelaten, dus wordt de lunch binnen gehouden. Verschillende kramen zullen gerechten serveren uit verschillende windstreken.

Ali van Vemde

BIJEENKOMST Doordat vorig jaar grote aantallen vluchtelingen in Nederland werden opgevangen, ontstond er op tal van plaatsen onrust. Om in Wijk bij Duurstede hierover meer duidelijkheid te krijgen werd een bijeenkomst gehouden in het Revius Lyceum. Op initiatief van een aantal Wijkse kerken, de Vluchtelingenwerkgroep, het Taalhuis, de regiobibliotheek Z-O-U-T, Stichting Binding en de Rotary is hieraan een vervolg gegeven. Henk Kroese en Sjoerd Vredenberg zijn mede-initiatiefnemers van het Trefpunt en zij vertellen over het ontstaan ervan.

ELKAAR LEREN KENNEN In januari hebben zij de gemeente benaderd met de vraag of alle statushouders in Wijk bij Duurstede een plekje hebben gevonden. Inmiddels is er wel het een en ander veranderd, want veel minder vluchtelingen dan verwacht, kwamen naar Nederland. De gemeente kan het prima aan, zo is gebleken. De bovengenoemde organisaties gingen met elkaar om te tafel om te kijken of er iets kan worden georganiseerd, zodat deze statushouders elkaar weten te vinden. Dit idee kwam van de Vluchtelingenwerkgroep en ook de gezamenlijke kerken wilden iets organiseren. Het eerste idee was om in de zomer een maaltijd op de Markt te organiseren, zodat men elkaar kon ontmoeten. De Vluchtelingenwerkgroep wilde graag een vast punt waar men elkaar kan ontmoeten. Henk Kroese: "Het viel nog niet mee om een naam hiervoor te vinden. Het woord ontmoeting bleef steeds terugkomen. Ontmoeten oftewel elkaar treffen en zo ontstond de naam Het Trefpunt.

HUIS VAN DE GEMEENTE Twee maal per week zullen de statushouders elkaar kunnen ontmoeten in het huis van de gemeente. Op maandagochtend van 11.00 tot 13.00 uur en op donderdagmiddag van 13.00 tot 14.30 uur zal de (nieuwe) bibliotheek het decor vormen waar statushouders elkaar kunnen treffen. Het gaat hierbij om mensen die pas kort in Wijk bij Duurstede wonen maar ook mensen die er al langer wonen. Vrijwilligers die de Arabische taal spreken zullen hierbij aanwezig zijn. Voor koffie en thee wordt gezorgd en zo kunnen de nieuwe inwoners met elkaar in contact worden gebracht. Anderhalf jaar geleden werd het Taalhuis gestart en nu is er weer een prachtig initiatief bij om mensen zich snel thuis te laten voelen hier. Het is de bedoeling dat in de toekomst allochtone en autochtone inwoners met elkaar in contact komen en elkaar op weg helpen. Dit kan onder andere door het Trefpunt het karakter te geven van een informatie- en servicepunt.

WINDSTREKEN BUFFET Met de opening van het Huis van de Gemeente en de bibliotheek op de nieuwe locatie, is dit een mooi moment om ook het Trefpunt officieel te openen. Dit wilde de initiatiefgroep doen met een bijzonder moment. Het is het Windstreken buffet geworden. Wat is er mooier dan met elkaar aan tafel zitten, van elkaars hapjes te proeven en met elkaar in gesprek te gaan. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om aan te schuiven. Het zou mooi zijn als iedereen hapjes meeneemt uit zijn of haar eigen cultuur, maar ook bij het gemeentehuis zijn de nodige kraampjes waar gerechten uit verschillende windrichtingen te krijgen zijn. Zo zijn er Marokkaanse hapjes, kebab en shoarma en wafels. Voor iets te drinken tijdens de lunch wordt gezorgd. De statushouders zijn individueel uitgenodigd, maar iedereen mag aanschuiven. Mocht het weer het niet toelaten om buiten te lunchen, dan zal het gebeuren binnen plaatsvinden.

De initiatiefnemers hopen op een groot succes. Al zal in het begin de taal best een struikelblok zijn, met wat goede wil en interesse in elkaar zal het zeker een mooie bijeenkomst worden.