• Paul Gies aan het werk

    Foto: Paul Gies

Expositie in Pinksterweekend Langbroekse kunstenaars

LANGBROEK Op 19,20 en 21 mei wordt wederom een kunstexpositie in het dorpshuis georganiseerd. Een groot aantal lokale kunstenaars neemt deel met schilderijen, keramiek, houten en bronzen werkstukken, glasgraveerwerk, sieraden, tassen van textiel instrumentbouw en boekbinden. De officiële opening is op zaterdag 19 mei om 13.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens deze dagen.

Ali van Vemde

Het is ieder jaar weer verrassend om te zien hoeveel Langbroek te bieden heeft op het gebied van kunst. In Dorpshuis De Toekomst, op het Prinsenplein 3, laten de plaatselijke kunstenaars een grote verscheidenheid aan werk zien. De expositie is geopend van 13.00 tot 17.00 uur, zowel op zaterdag, zondag als maandag. Ook nu weer wordt de expositie samen met de AtelierRoute door de drie kernen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek gehouden. Zo is het mogelijk om meerdere ateliers op een dag te bezoeken.

PAUL GIES Een van de deelnemers aan de expositie in het Dorpshuis is kunstenaar Paul Gies. Hij vertelt waarom hij is begonnen met het maken van keramiek. De 68-jarige kunstenaar werd geboren in Driebergen en volgde een opleiding tot meester-banketbakker. Dit werk deed hij zeven jaar bij de banketbakkerij van zijn vader en in die jaren maakte hij heel wat marsepeinen figuren. Dat vond hij toen al heel leuk om te doen. Paul voelde zich echter geen ondernemer en stopte met het werk als banketbakker. Hij ging werken bij zorginstellingen, waaronder het E&E Gasthuis. Een drukke baan en naast het hardlopen was er niet veel tijd voor hobby's. Toen hij tegen zijn pensioen aanleunde kwam het idee om iets te gaan doen met keramiek. Zo'n acht/negen jaar geleden begon hij er mee. Hij volgde een workshop in Driebergen en Doorn en is heel blij met zijn huidige mentor/coach Marianne Bijker uit Wijk bij Duurstede. "Het is leuk om iets met je handen te doen, het is rustgevend voor de geest," vertelt hij. "Met veel plezier werk ik bij Marianne in het atelier. Zij haalt het betere uit me. En bij haar kan ik ook gebruik maken van de ovens." Bij Desirée van Kooten volgde hij een workshop raku-stoken, ook erg leuk om te doen.

INSPIRATIE Zijn inspiratie haalt Paul overal vandaan. "Het zijn de dingen die ik tegenkom, zoals de eendjes bij de Eendjesrace in de Kromme Rijn, een oude portemonnee, wielrenners of een huisje op Schiermonnikoog." Maar ook maakt hij veel dieren, zoals poezen, hondjes, vogels of een zeehond of ijsbeer. "Ik merk dat ik steeds beter word. Zo heb ik veel geleerd over verschillende soorten klei en glazuur en het raku-stoken." Af en toe geeft hij wat van zijn werk weg, zodat er weer ruimte is om opnieuw wat moois te maken.

EXPOSITIE Bij de opening van de expositie zal Paul Gies aanwezig zijn en ook tijdens de expositie een dagdeel. Drie jaar geleden deed hij voor het eerst mee. Vol lof is hij over de organisatie van Desirée van Kooten en Mieke Versteeg. Van hem zullen zes werkstukken te zien zijn.