• In 1987 wordt de molen na de herbouw in gebruik genomen

  Molen Oog Int Zeil
 • Een krantenbericht over de brand in 1869

  Molen Oog Int Zeil
 • Molen Oog Int Zeil Anno 1869

  Ali van Vemde
 • Brand in de molen

  Molen Oog Int Zeil

Molen Oog int Zeil draait al 150 jaar

COTHEN In 1869 werd korenmolen Oog int Zeil gebouwd als een stenen stelling molen. Maar ook daarvoor stond er op deze plek al een molen, sinds 1389. Deze werd door een brand, na een blikseminslag, verwoest. Vrijwillig molenaar Joop Boekweit kan alles vertellen over molens en doet dit op zeer boeiende wijze. Het is niet voor niets dat de Cothenaren en bezoekers graag bij de molen komen.

Ali van Vemde

Als eerste molenaar wordt genoemd Willem Jansz, in 1588 met het lenen van 24 morgen land van Domprovoost te Utrecht. Tussen 1588 en 1777 wordt de molen verschillende malen verkocht en beleend. In 1777 wordt de molen gekocht door de familie Van Eck die maar liefst 200 jaar de molen draaiende houdt. Rond 1800 wordt de standerdmolen vervangen door een nieuwe houten molen. Op 12 maart 1869 brandt de molen, het molenaarshuis en de schuur af. Er wordt een nieuwe stenen molen gebouwd. In de 150 jaar dat de molen er staat is heel wat veranderd. In 1904 plaatst de familie Van Eck er een stoommachine bij. Als in 1930 Cothen wordt aangesloten op de elektriciteitsvoorzieningen, wordt een elektromotor geplaatst als aandrijving. Het wiekenkruis, de kap en de stelling verdwijnen hierdoor in 1936. De familie Van Eck verhuist in de jaren '80 naar Wijk bij Duurstede, waarna op initiatief van de Cothense bevolking, Stichting Behoud Korenmolen Cothen, de molen in oude glorie wordt hersteld. Al verloopt dit niet vlekkeloos, want na laswerkzaamheden brandt de romp af. De molen is herbouwd door bouwbedrijf BAM, die er een werkleerproject van maakt. "Timmertechnisch uitstekend gedaan," vertelt Joop Boekweit, maar geen molenbouwbedrijf. Zo waren de wieken 3 cm te lang en moesten worden ingekort." Op 23 mei 1987 wordt de molen feestelijk in gebruik genomen. Het beheer van de molen is in 1991 overgenomen door de Stichting De Utrechtse Molen.

STEEDS MEER BEZOEKERS "Inwoners uit Cothen weten ons steeds beter te vinden," zegt de molenaar. "Regelmatig komen ze naar ons winkeltje voor verschillende soorten meel en voor een praatje. Maar ook bezoekers uit andere streken van ons land en uit het buitenland bezoeken de molen. Hier staan mooie voorbeelden van in het gastenboek." De molen is vrij toegankelijk voor bezichtiging en de molenaar en vrijwilligers vertellen de bezoekers graag over de werking en de geschiedenis van de molen. Heel blij is Joop ook met verschillende afnemers uit de regio, waaronder het pas geopende familierestaurant De Jonge Graaf. "Deze jonge ondernemers nemen 50 kg meel per week af voor onder andere de pannenkoeken. Ze werken alleen met streekproducten en er is een prima samenwerking." Nu is de molen even gesloten vanwege de vakantie, maar vanaf 1 september is de winkel weer geopend.

150 JAAR De afgelopen jaren is er heel wat werk verzet op het gebied van onderhoud. Recentelijk heeft de firma Vink de molen in een nieuw verfjasje gestoken, zodat deze er tip top bij staat voor het verjaardagsfeestje op Open Monumentendag. Dan wordt gevierd dat de molen 150 jaar draait. Er wordt voor deze dag een molenpakket samengesteld van pannenkoekenmeel en diverse cake- en koekmixen in een katoenen molenzak. De bezoekers kunnen een pakket winnen door te raden hoeveel omwentelingen de wiekenas op deze dag maakt, van 10.00 tot 16.00 uur. Molenaar Joop Boekweit hoopt dat er dan net zo veel bezoekers komen als tijdens de Open Molendag, toen kwam er zo'n 200 man. "De molen moet weer een centrale plaats krijgen in het dorp," vertelt Joop. "Dat doen we door ons open te stellen en mee te doen met de festiviteiten, zoals het vesieren en verlichten van de molen met carnaval en de Sinterklaasintocht." Vrijwilligers die mee willen helpen met de verkoop in het winkeltje of de molenaar willen helpen zijn heel erg welkom. "Heb je belangstelling, loop dan eens binnen als de molen draait." Zie ook www.molenoogintzeil.nl