• Adjudant Peter en Prins Dick den Eerste

    Ali van Vemde

Dick Liefting: van dj naar Prins Dick den Eerste

WIJK BIJ DUURSTEDE Het gaat bijna beginnen! Het Boerenbal zit erop en de voorbereidingen voor het grote karnavalsweekend op 22, 23 en 24 februari zijn in volle gang. De laatste hand wordt gelegd aan de bouw van de wagens, die straks in de Waikse Optog door de straten trekken. Het wordt een drukke tijd voor Prins Dick en Adjudant Peter, maar ze zijn er klaar voor!

Ali van Vemde

Zes jaar geleden trad Dick Liefting toe tot de Raad van Elf, maar de echte karnavalsvierders kennen hem al veel langer. Zo'n vijftien jaar lang was hij namelijk de vaste dj in de Leutbunker. Zijn hart ligt bij muziek en geluid. Hij werkt dan ook bij de GO Group en houdt zich bezig met de verhuur en verkoop en licht- en geluidsapparatuur. "Maar zelf draaien blijft een hobby van me," vertelt hij. Na het overlijden van Vorst Arie nam hij diens taak over als spreekstalmeester. Het spreken voor een grote groep gaat hem prima af. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

EEN EER Het is ieder jaar weer spannend wie als nieuwe Prins wordt gekozen. "Bij de eerste vergadering in september wordt er gestemd," vertelt Dick. De stemmen worden geteld en dan wordt contact opgenomen met de gekozen Prins. Een Adjudant wordt er bij gezocht en dan is het wachten op het moment rond de elfde van de elfde als de Prins tijdens het Prinsenbal bekend wordt gemaakt. Tot die tijd zijn er maar drie mensen die het weten: de Prins, de Adjudant en degene die de stemmen heeft geteld. Als Adjudant werd Peter gekozen, voor het tweede jaar op rij. "Hij heeft de nodige ervaring en is mijn 'maatje', zegt Prins Dick. Ruim 20 jaar is Peter vrijwilliger geweest bij het opbouwen voor het karnavalsfeest en was hij actief bij carnavalsgroepen. Vijf jaar geleden sloot hij zich aan bij De Kaieschaiters. Na alle wisselingen van burgemeesters het afgelopen jaar is het motto van de Kaieschaiters: Nieuwe burgemeester in Waik, eerst is Prins Dick de baas aan de Daik.

ORGANISATIE STAAT ALS EEN HUIS In september beginnen de voorbereidingen en wordt naar het karnavalsweekend toegewerkt. Er zijn verschillende commissies voor de bouw, de Wijkse Optog, het maken van het blad en het onderhoud. "Eigenlijk zijn we maar met een klein clubje van 12 man," vertelt Dick, "en dat voor het grootste evenement van Wijk." Maar er is ook wel wat veranderd. Vroeger lag de nadruk meer op het zelf schilderen van doeken, nu meer op het geluid en de aankleding. Daarnaast moet alles goed georganiseerd zijn, de vergunningen, EHBO en de beveiliging. De taak van de Prins bestaat uit het openen en sluiten van de avonden en het aankondigen van artiesten. "Maar ook bezoeken we carnavalsverenigingen in de regio. De verstandhouding tussen de verschillende verenigingen wordt steeds beter. En natuurlijk sta ik bij de Waikse Optog voor op de wagen en neem de sleutel van de stad in ontvangst." Dit jaar zal de nieuwe burgemeester, Iris Meerts, de sleutel overhandigen. De Adjudant is echt zijn rechterhand en helpt hem overal aan te denken. Dick: "Het wordt een groot gezellig feest."

TOP PROGRAMMA "We hebben ook dit jaar weer een geweldig programma," zegt de Prins. "Heel trots zijn we op het seniorenkarnaval, dat vorig jaar nieuw leven is ingeblazen op initiatief van Sjaak van Rooijen. Het was een groot succes waarbij alles is verzorgd voor de ouderen. Ze worden met bussen opgehaald, er is een hapje en een drankje en gezellige muziek. Maar ook het kinderkarnaval is altijd een groot feest met steeds meer bezoekers. Daar zijn we best trots op." Het karnavalsfeest begint met de Waikse Optog op zaterdag 22 februari om 11 over half 1 met aansluitend de prijsuitreiking. Vanaf 20.00 uur is het openingsbal met live on stage Barry Badpak en de Double DJ's. De zondagochtend is voor de kinderen met de One Two Trio kindershow. Theo Mezz en Wipneus en Pim treden op bij het noppesbal. Maandag 24 februari is de middag voor de senioren met optredens van Theo Mezz, De Schellenbellen en Reggie Bruinier. En dan is alweer het de laatste feestavond, het vuige maandagbal met Frans Bauer en Marco Kraats. De kaartverkoop is gestart bij de VVV en via de website van De Kaieschaiters. Het volledige programma is te vinden in het karnavalsboekje dat huis-aan-huis is bezorgd en op de website van de karnavalsvereniging.