• De feestelijke ingebruikstelling van de zonnepanelen

    Ali van Vemde
  • De familie Rijneke profiteren als eerste van de zonenpanelen

    Ali van Vemde

Eerste zonnepanelen van 200 op Volksbelangwoning

WIJK BIJ DUURSTEDE Een feestelijk moment op woensdag 29 maart. Met het plaatsen van zonnepanelen op een huurwoning van Volksbelang is de start gemaakt van een ambitieus plan: tweehonderd huurwoningen met zonnestroom in 2017.

De huurders, omwonenden, wethouder Marchal en de mensen van Wocozon, Volt4U, Energiefonds Utrecht en Volksbelang waren het daarover unaniem eens. Op deze dag wilde de zon niet helemaal meewerken toen wethouder Hans Marchal de eerste panelen symbolisch in werking zette door deze te onthullen. De familie Rijneke toonde bij de start van het project, in december, interesse en nu, aan het begin van de lente, de zon volop begint te schijnen, profiteren zij van duurzame energie. Na de ingebruikname werd onder het genot van een hapje en een drankje nog even nagepraat over dit mooie project.

SAMENWERKING "Zonnepanelen zijn niet alleen leuk, maar het is bovendien voordelig voor de portemonnaie. En tegelijkertijd goed voor het milieu," noemde Ronald van der Klauw, directeur van Wocozon, in zijn welkomstwoord. Batian Nieuwerth, directeur van Volksbelang, vindt het project een prachtig voorbeeld van samenwerking: "Zo willen we samen meer bereiken in het kader van een duurzaam Wijk bij Duurstede en Langbroek." De organiserende partijen hebben geen financieel voordeel van het project: Volksbelang, Wocozon en de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC0) zijn organisaties zonder winstoogmerk. De reden om bij te dragen aan het initiatief, is dat bewoners en milieu er profijt van hebben.

PRESTATIEAFSPRAKEN Gemeente en Volksbelang hebben in de prestatieafspraken vastgelegd dat ze zonnestroom in Wijk bij Duurstede willen stimuleren. In 'Zonnestroom voor huurders' werkt Volksbelang samen met de EWEC en Wocozon. Alle huurders van Volksbelang kunnen ervan profiteren doordat hun woonkosten omlaag gaan. En het project draagt bij aan het actieplan Wijk bij Duurstede klimaatneutraal in 2030.