• Op naar een energieneutrale woning

    Energieloket

Eerste stap naar energieneutrale woning

WIJK BIJ DUURSTEDE Wilt u energie besparen, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? 15 gemeenten uit de provincie Utrecht hebben gezamenlijk een nieuw energieloket ontwikkeld dat nu online is: jouwhuisslimmer.nl Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stap te zetten naar een energieneutrale woning. Joushuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Het is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030.

ADVERTENTIES In de Utrechtse regio zijn ongeveer 300.000 huizen in particulier bezit. Jaarlijks geven de gemeenten in de regio ruim 300 adviezen over energiebesparing aan huiseigenaren. De gemeenten willen dit aantal flink uitbreiden en zijn een abricampagne en advertenties in huis-aan-huisbladen gestart. Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomten zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energie-adviseurs die ook aan huis advies op maat geven.

KOSTENBESPARING Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 Kwh aan elektriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is en geen gebruik meer hoeft te maken van aardgas. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor de volgende stap.

Joushuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Ijsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.