• Sonja Fris (VNMW), Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht) en Hans Marchal (wethouder).

    Ali van Vemde

Eerste project van 'Groen aan de Buurt' van start

WIJK BIJ DUURSTEDE Als eerste gemeente in de provincie werd een project van 'Groen aan de Buurt' maandag 9 oktober geopend. Nog niet officieel, maar toch een mooi moment om even stil te staan bij het werk dat de afgelopen maanden is verzet. Langs de Kromme Rijn kan iedere wandelaar straks genieten van een prachtige bloemenweide.

Ali van Vemde

Dit project is de eerste van vele projecten die de komende tijd zullen volgen. De Wijkse Vereniging Natuur en Milieu (VNMW) nam het initiatief hiervoor. De samenwerkingsovereenkomst met 'Groen aan de Buurt' en de gemeente leende zich hier uitstekend voor. Het bord met de tekst 'Kijk, hier maken wij een bloemenwei', stond er al even, zodat voor iedereen duidelijk is wat hier gaat gebeuren. Er is inmiddels ingezaaid en nu is het maar hopen dat het weer een beetje wil meewerken en dat er straks een kleurige bloemenweide te zien is. De bloemenweide wordt gerealiseerd in het Noorderwaarderpark tussen de Kromme Rijn en de volkstuintjes. In de loop van volgend jaar zal een definitief paneel over de bloemenweide geplaatst worden. Dan volgt ook de officiële opening.

VOORBEELD Wijk bij Duurstede is de eerste gemeente in de provincie Utrecht die deelneemt aan Groen aan de Buurt. Alle reden dus om hier even bij stil te staan. Wethouder Hans Marchal vertelde waarom de gemeente dit project graag ondersteunt. Ivo Brautigam, directeur van Landschap Erfgoed Utrecht toonde zich verheugd over het enthousiasme waarmee men aan de slag is gegaan met Groen aan de Buurt. "Vaak werken we van achter de tafel en moet er veel overlegd worden. Het is mooi als het dan daadwerkelijk uitgevoerd wordt. De enthousiaste vrijwilligers hebben veel werk verzet en dit is dan ook een mooi voorbeeld voor alle andere projecten die nog worden uitgevoerd." Ook Sonja Fris van de VNMW, die samen met Linda Horst dit project draagt, is blij dat het allemaal is gelukt. "We hebben zelf financiers gezocht en met de hulp van twee fondsen, Groen aan de Buurt en de gemeente, kon dit worden gerealiseerd." In de bloemenwei zijn straks gebiedseigen soorten planten te vinden. Een- en meerjarige soorten, zoals honingklaver, knoopkruid, pastinaak, margrieten, wikkesoorten, boterbloemen, walstro en koekoeksbloemen.

PROJECTEN Na de verschillende bijeenkomsten van Groen aan de Buurt, waarbij ideeën werden ingebracht en verder werden uitgewerkt, staat er de komende tijd nog veel meer op het programma. Zo zal er bij de Boterslootweg een ijsvogelwand worden aangelegd. Maar ook zijn er ideeën voor natuurspeelplekken. De werkgroep 'operatie stoeptegel: tegel eruit, groen erin, is druk bezig met een actieplan. Zo wil deze werkgroep onder andere het plein van het Huis van de Gemeente vergroenen.  In verschillende groepjes zijn de initiatiefnemers aan het werk. Plannen zijn er voor de aanleg van sedumdaken en het ontwikkelen van een nieuw 'klompenpad' vanaf Wijk bij Duurstede richting Cothen en Doorn en er is een actie om de broedplekken voor de huis- en gierzwaluw te beschermen en uit te breiden.