Eerste boomplanting 'Vroege van Spithoven'

COTHEN Op zaterdag 10 december zal om 10.00 uur bij de hoogstam kersenboomgaard van de familie Vernooij aan de Groenewoudseweg 18 de eerste boomplanting plaatsvinden van de 'Vroege van Spithoven'. De winter, niet écht het seizoen wat je associeert met de kersentijd. Toch, de kersenteelt is er een van alle seizoenen, het hele jaar door. Om in de zomer mooie kersen te kunnen plukken, worden in de de aanloop naar de winter nieuwe bomen geplant.

HONDERD JAAR Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de opa van Theo Vernooij de huidige boerderij liet bouwen aan de Groenewoudseweg. Juist op deze plek wordt al generaties lang het 'kersenvirus' doorgegeven van vader op (klein)zoon. Bij deze rijke traditie, die de familie zo graag wil blijven voortzetten, zal daarom voormalig kersenteler Siem Vernooij met zijn kleinzoon Erik Vernooij, opvolger in het bedrijf, en kersenplukker van het eerste uur, Piet Doeser, met zijn kleinzoon Rick van Gend, kersenplukker in opleiding, 'n 'Vroege van Spithoven' planten.

RIJKE TRADITIE De 'Vroege van Spithoven' was begin van de vorige eeuw een vroeg kersenras, vernoemd naar Spithoven, een bekende familienaam in de Kromme Rijnstreek. Het gerucht gaat dat Jan Spithoven zijn naam heeft verbonden aan dit oorspronkelijk Engelse ras. Anderen zeggen dat het een mutant (een variant) is op het Engelse ras, die Spithoven toevallig tussen zijn kersenbomen ontdekte. Juist dit ras vertegenwoordigt de rijke traditie van de kersenteelt en van deze heerlijke kers, die bijna niet meer voorkomt in deze streek, wordt er een nieuwe boom geplant.