• Met elkaar koken en 'sparren'

    Hans de Ligt
  • Rijschoolhouders bij Kijkje in de keuken workshop

    Hans de Ligt

Een kijkje in de keuken bij... rijschoolhouders

COTHEN Niet als elkaars concurrenten maar als collega's rond de tafel. Hans de Ligt, initiatiefnemer van Ondernemerinwijk.nl is van mening dat je veel beter met elkaar kunt samenwerken, ervaringen kunt delen en de krachten kunt bundelen. Hiervoor is hij gestart met 'een kijkje in de keuken bij... de concurrent'. Vorige week was de aftrap van een reeks workshops waarbij lokale ondernemers die hetzelfde soort bedrijf hebben met elkaar de keuken in gaan.

Ali van Vemde

De reden voor dit initiatief is dat de lokale ondernemer vaak een eenling is. Echte collega's zijn er niet, maar vaak is er wel de behoefte om te 'sparren' met iemand die dezelfde uitdagingen en ervaringen heeft. Omdat ondernemers- en winkeliersverenigingen daar niet altijd in voorzien, wil De Ligt vanuit ondernemerinwijk de locatie in Cothen open stellen voor meetings. Als eerste gingen de rijschoolhouders met elkaar in gesprek.

Onder leiding van Yves Coster, van Delicatessen Plus uit de Peperstraat, werden de mannen aan het werk gezet in de keuken. Voor, tijdens en na het koken bleek dat er volop gespreksstof was. Zo kwamen aan de orde: de lange wachttijden bij CBR, de verwachtingen van de ouders, maar ook of je een auto moet kopen of leasen en hoeveel uren er in een week zitten. Dit werd vanzelfsprekend aangevuld met veel mooie anekdotes. Omdat je samen nu eenmaal sterker staat werd ook gesproken over (gezamenlijke) marketing, bijvoorbeeld via reviews op ondernemerinwijk.nl maar dat was zeker niet het hoofddoel.

GEMISTE KANS VOOR COLLEGA'S Harry Lammers was één van de deelnemers aan de workshop. Hij is erg positief: "Ik vond het zeer geslaagd om eens met collega rijschoolhouders uit deze regio te sparren om te zien hoe zij het vak ervaren. De opkomst was niet heel hoog en het was voor mij duidelijk een gemiste kans voor collega's die er niet waren. Ik wil Hans bedanken voor het genomen initiatief en hoop dat het een vervolg heeft. Wijk bij Duurstede mag blij zijn met zulke bevlogen ondernemers." Ook Sander Kroeze was er bij. Hij vertelt: "Het was inderdaad een geslaagd avondje. Fijn om op een ontspannen wijze eens kennis te maken met je collega rij instructeurs. Nu weet je tenminste iets meer over elkaar en kun je ervaringen delen. Het is een leuk concept en zeker voor herhaling vatbaar."

PLANNEN Na de vakantieperiode komt er een vervolg. Hans de Ligt: "Er is een aanvraag ingediend bij het ondernemersfonds om dit financieel te ondersteunen, maar ongeacht die uitkomst faciliteert ondernemerinwijk deze bijeenkomsten gratis om lokale ondernemers te helpen. Er is een hele lijst met doelgroepen die worden uitgenodigd. Van kapsaloneigenaars, makelaars, B&B's tot agrarische ondernemers, sponsormanagers van verenigingen etcetera. Deze eerste avond was zeer geslaagd. Er zijn zelfs plannen voor een gezamenlijke jaarlijkse barbecue en groepsapp!"