• Leo de Ligny

    Museum Dorestad

Een bijzondere vrijwilliger

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat een oudere ook op hoge leeftijd heel actief kan zijn en een agenda moet bijhouden bewijst Leo de Ligny. Hij is de oudste actieve vrijwilliger van Museum Dorestad en viert op 14 mei 2019 zijn 90e verjaardag.

Leo is al een aantal jaren museumdocent en helpt mee bij de museumlessen over de Vikingen. Hij leert de leerlingen knopen (platte knoop, mastworp en paalsteek). De Vikingen waren immers zeelui en dan moet er geknoopt worden.

In het 1e kwartaal van 2019 heeft Museum Dorestad in totaal 245 leerlingen en begeleiders van basisscholen uit Utrecht, Zeist en Geldermalsen ontvangen voor de museumles Vikingen. Dat betekent bijna wekelijks groepen leerlingen, ouders en begeleiders, in groepsgrootte variërend van 25 tot ruim 30 personen. Alle leerlingen hebben onder leiding van Leo leren knopen. Leo is een geduldige docent, die goed kan uitleggen en hij helpt bij het knopen. De leerlingen zijn dol op hem en benaderen hem met veel respect. Na afloop wordt deze activiteit bij de evaluatie van de museumles door de kinderen vaak de leukste activiteit genoemd.

Museum Dorestad is heel blij met deze bijzondere vrijwilliger en viert de 90e verjaardag van Leo op donderdag 16 mei 2019 in de tijdelijke locatie van het museum met koffie en gebak.

Naast zijn vrijwilligerswerk voor Museum Dorestad is Leo ook op andere terreinen actief: als vrijwilliger geeft hij wekelijks Nederlandse les aan een Syrische vader en wiskundeles aan diens dochter. Elke dinsdagavond gaat hij schaken met zijn zoon. En elke week eet hij met een Chinese vrouw en haar zoon, die hij (en zijn inmiddels overleden vrouw) 10 jaar thuis heeft opgevangen. In deze tijd heeft hij zich ingezet voor het kinderpardon, met name voor de zoon.