• Kranslegging bij de graven zeven Britse militairen

    Ali van Vemde

Dodenherdenking Wijk bij Duurstede 4 mei

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Comité Herdenking 4 mei organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse dodenherdenking op zaterdag 4 mei. Het comité nodigt iedereen graag uit om bij de herdenking aanwezig te zijn.

Ieder jaar kiest het Nationale 4/5 comité een thema dat in de lokale herdenkingen aan de orde kan komen. Dit jaar is dat 'Democratie komt met verantwoordelijkheid', waarvoor Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, een tekst heeft geschreven. Tijdens de herdenking in de Grote Kerk aan de Markt laat burgemeester Tjapko Poppens zijn gedachten gaan over dit thema.

ARON SPIJER Aan de herdenking zal ook een bijdrage worden geleverd door oud-burgemeester Guus Swillens. Hij vertelt over de 19-jarige Joodse jongen Aron Spijer, die met zijn vader, moeder en een tante was ondergedoken in Wijk bij Duurstede. Het dagboek van Aron Spijer ligt in het Joods Historisch Museum. Niet alleen het dagboek en hoe de ondergedoken familie de laatste anderhalf jaar van de oorlog heeft beleefd komt aan de orde. Vooral ook het gastgezin, dat de moed had de Joodse familie onderdak te bieden, wordt belicht. Een zoektocht in de archieven en bezoek aan een familielid maken het mogelijk een beeld te schetsen van de mensen en hun geschiedenis. De muzikale bijdrage is dit keer van Vrouwenkoor Davina, onder leiding van Frank van der Velden.

PROGRAMMA De ontvangst is om 17.30 uur met koffie en thee in het Huis van de Gemeente. Iedereen is van harte welkom! Verzamelen voor de Stille Tocht. Om 18.15 start de Stille Tocht. Vanaf het Huis van de Gemeente, voorafgegaan door Harmonie Concordia, via Steenstraat en Singel naar de Grote Kerk op de Markt. Er worden bloemen gelegd bij de graven van de zeven Britse militairen van de 1ste Ariborne Divisie op de Algemene Begraafplaats en bij het Verzetsmonument aan de Singel (door Tjapko Poppens, burgemeester Wijk bij Duurstede). Aanvang van de Herdenkingsbijeenkomst is om 19.00 uur. Om 20.00 uur twee minuten stilte. Zingen van het Wilhelmus. Krans- en bloemlegging op de Markt. Om 20.15 uur is het einde van de plechtigheden.

Volgende week in Wijks Nieuws het volledige programma Dodenherdenking van Wijk bij Duurstede en het Theater na de Markt, evenals het programma van de dodenherdenking in Langbroek.