• Filmopnames docudrama Het Langebroeck bij Kasteel Sterkenburg

    Docudrama Het Langebroeck

Docudrama Het Langebroeck: filmopnames bij Kasteel Sterkenburg

LANGBROEK Een prachtig beeld van de ontwikkeling van het Langbroekerweteringgebied is eind dit jaar te zien in docudrama Het Langebroeck. In de winterperiode is het even rustig geweest, maar afgelopen week zijn de opnames hervat en werd gefilmd bij Kasteel Sterkenburg. De komende periode zullen op meerdere locaties filmopnames worden gemaakt.

Ali van Vemde

Initiatiefnemer van dit bijzondere project is Kees Linnenbank. Hij maakte al eerder documentaires, werkt bij Slotstad TV in Zeist en was betrokken bij de cameraploeg van vijf bioscoopfilms. Het plan om een film te maken over dit gebied bestond al veel langer. Zo maakte hij in het verleden al een twee-minuten film, maar over dit gebied is nog zoveel meer te vertellen. Met dit docudrama wordt een mooi beeld gegeven over de historie van Het Langebroeck. Vorig jaar werd gestart met de eerste opnames.

ONTWIKKELING LANDSCHAP Met deze film wordt de ontginning vanaf 1122 in beeld gebracht. In dat jaar ging de eerste schep de grond in. Het is de bedoeling alles zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Zo is ook gezocht naar moerasgebieden. Er is bewust voor gekozen om niet alle aandacht uit te laten gaan naar de vele kastelen die in dit gebied te vinden zijn, maar vooral naar het landschap en de ontwikkeling daarvan.

BISSCHOP VAN UTRECHT Op maandag 1 april werden bij Kasteel Sterkenburg historische filmopnamen gemaakt. Hier zijn scenes opgenomen die spelen rond het jaar 1122 met de toenmalige bisschop van Utrecht met de domproost van Utrecht. Ook was er een scene met een kanunnik die een 'cope' contract aan een ministeriaal voorleest en op zijn rechten en plichten wijst. De komende zomer zullen nog verschillende filmopnames volgen. Franse soldaten zullen in beeld gebracht worden bij de Stenenbrug. Maar ook is er aandacht voor de stoomtram die een halte had bij kasteel Sandenburg. Er is bewust gezocht naar prikkelende onderwerpen met mooie verhalen.

KROMMERIJNDER Vorig jaar werden al filmopnames gemaakt bij de Kromme Rijn. Hierin is te zijn hoe de Krommerijnder wordt voortgetrokken in de kleding van die tijd. Met deze Rijnaak werden vrachten vervoerd van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Enkele jaren geleden werd de Krommerijnder nagebouwd en vaart nu in de zomermaanden van Wijk bij Duurstede naar Cothen.

PREMIÈRE De film 'Het Langebroeck' zal eind dit jaar in première gaan. Veel informatie over het gebied kreeg Kees Linnenbank van Klaas Soethout van het Weteringgenoootschap. Naast de prachtige beelden zal een verteller aanvullende informatie geven. De stadsdichter van Zeist zal gedichten van Gerrit Achterberg inspreken en er is Gregoriaanse zang te horen. Om een mooi beeld te geven zal het begin in zwart-wit te zien zijn. Later gaat dit over in kleur om een zo realistisch mogelijk beeld te geven.

Kijk voor meer informatie op over het docudrama op www.langbroekerweteringdocudrama.nl