• Velden in de avondzon naast volkstuincomplex C

    Judith Kox
  • Judith Kox

De Noorderwaard

Wie zijn uw medebewoners in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek? Iedereen heeft een verhaal. In deze rubriek komen bewoners aan het woord die in een bijzonder huis of op speciale plekjes wonen.

Judith Kox

Gerrit Jan de Vaal (65 jr) en Jacqueline van Lunsen (59 jr) zijn 30 jaar samen en wonen sinds 1992 op de Noorderwaard tezamen met Doris, de kat. Jacqueline is geboren en getogen in Wijk bij Duurstede aan het huis op de Markt 4-5, het tegenwoordige theater Calypso. Waar ze elkaar ontmoet hebben? Dat heeft zo moeten zijn. Gerrit Jan begon te werken in het fruit, heeft vervolgens een eigen kwekerij gehad en later als hovenier bij een boomkwekerij gewerkt. Hier kwamen ook veel stagiaires. Gerrit Jan liet zich ontvallen dat hij het contact met de leerlingen leuk vond. Toen er een plek als docent vrijkwam op de Rijks Middelbare Tuinschool werd gevraagd waarom hij niet gesolliciteerd had. Hij deed dat alsnog, en kreeg de baan. Op deze school werkte Jacqueline als amanuensis, en zo ontmoetten de twee elkaar. Eerst woonden ze vier jaar in Lexmond. Maar dat beviel niet zo goed. Een dorp waar je op zondag niets mocht doen. In Lexmond was er bovendien ook nog eens een strijd gaande tussen de Hervormden en Gereformeerden. "En geroddeld dat er werd". Jacqueline wilde graag terug naar Wijk bij Duurstede. Het huis waar ze nu wonen hebben ze 's middags bekeken en drie uur later was het rond. Het huis is gelegen aan een doodlopende weg. En je bent zo in de natuur. "Vroeger zeiden ze de wereld houdt hier op. Voorheen was Wijk ook best wel armoedig. In de jaren zeventig is de stad opgeknapt. Het oude klooster, de markt en de eerste nieuwbouwwijken werden gebouwd."

Dat Gerrit Jan echt van zijn vak houdt, blijkt uit diverse zaken. Ook na zijn pensionering is hij betrokken bij de school, nu genaamd Wellant College, waar hij eerst les gaf in de boom- en bloementeelt en later hovenierslessen. Volgens Gerrit Jan "rent het niveau achteruit. Vroeger was er 1,5 dag praktijkles, nu nog maar 3 uur per week". Maar toch is Gerrit Jan ook trots op de leerlingen. Speciaal wanneer de "World Skills" wedstrijden ter sprake komen. Dit is een wedstrijd waarbij jongeren demonstreren hoe zij hun beroep als beste kunnen uitoefenen. "Zijn jongens" hebben vier keer het kampioenschap gehaald. Dat Gerrit Jan een enorme plantenkennis heeft blijkt ook uit het feit dat hij gevraagd is een nieuw boek te schrijven dat als lesmateriaal bij hoveniersopleidingen gebruikt wordt. De titel is "Onderhoud tuinbeplantingen en groenvoorziening" een uitgave van het Ontwikkelcentrum. Er zijn natuurlijk ook leerlingen die je je altijd zult herinneren. Zoals de jongen die elk schooljaar twee keer deed. En met een wichelroede in de weer ging. Deze leerling is later ook docent geworden. Na haar werk als amanuensis heeft Jacqueline een hele tijd als laborant gewerkt bij DSM. Door haar ziekte, een herseninfarct kan ze sinds een paar jaar niet meer werken. Toch houdt ze goede moed en hoopt dat ze dankzij nieuwe technieken in de medische wereld van een deel van haar zenuwpijn verlost kan worden.

Gerrit Jan is als bestuurder van de Volkstuinen Vereniging Wijk bij Duurstede actief. Ook zijn vader die werkte als heier, had in de vrije tijd een stuk bouwland van 1000 m2. Als jonge jongen ging Gerrit Jan al mee met zijn vader om het land te bewerken. Hij vertelt dat zijn vader ook mollen ving, en de vacht verkocht. Dat bracht maar liefst 2,5 gulden op. Dat was veel geld toen. Gerrit Jan is nu beheerder van het C complex van de volkstuinen in Wijk. In het begin was er aardig wat werk, verwaarloosde tuinen, veel bramen, maar de zaak is nu goed op orde. Er zijn vier Volkstuincomplexen in Wijk bij Duurstede. In totaal zijn er 225 leden. "Door je eigen groenten te verbouwen, spaar je ook veel geld. Daarnaast is het natuurlijk veel lekkerder. Een goed recept is bijvoorbeeld: broccoli, bloemkool en wortelen met paprikapoeder, kerrie, peper en peterselie. Geen zout! Lekker roerbakken. Op de vraag wat zij zouden willen veranderen in Wijk zegt Jacqueline: "De fietspaden, minder hobbelig". Gerrit Jan zou het groenbeleid willen veranderen. Er wordt bijvoorbeeld veel te vroeg gemaaid. Met het advies van deze hovenier in hart en nieren zou de gemeente zijn voordeel kunnen doen.