• De Dijkstraat

    Ali van Vemde

De mooiste plekjes van Wijk: de Dijkstraat, gezicht van de stad 

WIJK BIJ DUURSTEDE De verkiezing van het meest idyllische plekje van Nederland maakte duidelijk dat wij hier op het mooiste plekje van Nederland wonen. Via Facebook werd daarom aan de inwoners gevraagd wat voor hen het allermooiste plekje is in ons stadje. De reacties waren zeer uiteenlopend. Van 'de eigen achtertuin' tot kasteelpark en het buitengebied, van de Mazijk tot de Dijkstraat. Alle reden om wat meer aandacht te schenken aan onze 'mooie plekjes'.

Ali van Vemde

Na de Mazijk, het kasteelpark en de Markt deze week aandacht voor de Dijkstraat. De straat met de prachtige panden, zichtbaar vanaf het water achter de stadsmuur. De plek waar tot begin jaren 30 van de vorige eeuw het Wijkse Lijntje eindigde, de tramlijn tussen de Lek en de Heuvelrug. Op 1 april 1931 reed deze voor het laatst. De stoomtram keerde op het kruispunt Oeverstraat, Dijkstraat. Om deze herinnering levend te houden is in december vorig jaar een monument geplaatst. Originele tramrails zijn in een driehoek in het troittoir verwerkt. Eén tramrail staat rechtop in de grond met een informatiebord en een foto die rond 1930 werd gemaakt.

De Dijkstraat ligt net achter de stadsmuur aan de kant van de Lek. Zoals staat genoemd in het boek 'Wijk bij Duurstede 700 jaar stad' beschreven in 1772: "De stad is omringd met oude muuren. Zy heeft drie poorten, eene aan de kant van Utrecht, die zeer oud en met torentjes versiert is, en twee aan den kant van de Lek, behalven eenen waterpoort aan dezelfde rivier eenen uitgang met eenen brug aan de Krommen Rijn, en nog een uitgang met eene brug naar 't oude Slot of Kasteel.."

ZICHT VANAF HET WATER Vanaf de overkant van het water, vanaf de Lek en de stadshaven heeft men een prachtig zicht op de statige huizen die zich aan de Dijkstraat bevinden. Het is een rij voorname huizen. Zo was aan de Dijkstraat hotel Wijnkamp, voorheen 't Schippershuis gevestigd. Hier werden ook veiligen gehouden. In 1898 wordt het hotel, bestaande uit een ruim huis met nieuw bijgebouw, pakhuis, paardenstal, koetshuis, tuin, erf en grond, waarin logement, koffiehuis, sociëteit, uitspanning, slijterij en wijnhandel aan den stoomtram, benevens een steenen koepel met overdekt balcon tegenover het hotel, aan rivier de Lek, te koop aangeboden. Het hotel, later weer Het Schippershuis, is er niet meer, wel is de koepel op de walmuur er nog met een prachtig terras. In de zomer genieten veel toeristen hier van het prachtige uitzicht op de haven en op het water.

MOLEN RIJN EN LEK Aan het eind van de Dijkstraat staat Molen Rijn en Lek, in 1659 gebouwd op de middeleeuwse stadspoort De Leuterpoort. Tot 1820 werd hier gedroogd eikenschors gemalen voor leerlooierijen, daarna werd er graan gemalen. In 1929 werd De Hollandsche Molen eigenaar van deze bijzondere molen. De molen is gerestaureerd en vrijwillige molenaars houden de molen draaiende.

De Dijkstraat ademt nog de sfeer van vroeger. Een prachtig stukje Wijk en vanaf het water het visitekaartje.