• Wethouder Wil Kosterman onthult het projectdoek

    Ali van Vemde

De Markt in Wijk bij Duurstede wordt nóg mooier

WIJK BIJ DUURSTEDE Het gaat beginnen! Deze week wordt gestart met de herinrichting van de Markt. Om de inwoners van de gemeente hierop attent te maken werd afgelopen week een groot projectdoek geplaatst bij de Veldpoortbrug Wethouder Wil Kosterman onthulde het doek onder grote belangstelling. In april moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Ali van Vemde

In fasen zal de komende tijd door de aannemer de bestrating worden aangepakt. De Markt blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor winkelend publiek en voor de bevoorrading van de winkels. Ook de weekmarkt gaat door. Het doel is om meer ruimte te creëren voor activiteiten en ontmoetingen. De Markt wordt zo toegankelijker en dat past beter bij het historische karakter van de binnenstad. Het zal even wennen zijn, want de parkeerplaatsen op de Markt verdwijnen. Wel zullen er twee parkeerplaatsen blijven voor minder validen. De stoepen en de rijbaan komen op dezelfde hoogte te liggen waardoor het gevoel wordt versterkt van een plein. Met uitzondering van laden en lossen zal de Markt éénrichtingsverkeer worden. De rijrichting is dan van de Volderstraat naar de Veldpoortstraat.

ONTWERP VAN 50 INWONERS EN ONDERNEMERS Het bijzondere van de 'nieuwe' Markt is dat het ontwerp is gemaakt door de gebruikers. Hiervoor zijn mensen gevraagd mee te doen en is maximaal gebruik gemaakt van de vele inzichten en ideeën. De gemeenteraad bepaalde de grenzen en daarna werd in twee workshops een schetsontwerp gemaakt. Zoveel mogelijk werden voorwerpen weggehaald verplaatst naar de zijkant, waardoor de allure van de vorige eeuw terugkomt. Zo is er meer aandacht voor de gevels en de bomen en minder voor paaltjes en afvalcontainers. Doordat de pleinvloer wordt bestraat met de huidige klinkers en het plein op één niveau komt te liggen, wordt het lopen makkelijker gemaakt. Door de brede band van natuursteen weten automobilisten en fietsers waar ze moeten rijden. De terrassen blijven.