• Janneke van Tilburg (Wijks Atelier) en Michiel Kobussen (Rotary)

    Ali van Vemde

Creatieve cursus voor mensen met beginnende dementie

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 28 mei start de cursus speksteen bewerken, bedoeld voor mensen met beginnende dementie. Het Wijks Atelier organiseert deze cursus in samenwerking met Rotary en de gemeente. In het najaar zal een volgende cursus starten.

Ali van Vemde

Janneke van Tilburg van het Wijks Atelier en Michiel Kobussen van de Rotary vertellen over deze mooie samenwerking. "De gemeente Wijk bij Duurstede wil een dementievriendelijke gemeente worden. Daar willen wij graag aan mee werken. Na een eerste oriënterend gesprek waren alle partijen erg enthousiast en zijn we aan de slag gegaan." De eerste cursus die gegeven gaat worden zal worden verzorgd door docent Anna Hakvoort. Zij gaat met de cursisten werken met speksteen. Dit gebeurt in kleine groepjes met voldoende begeleiding.

VERGRIJZING Michiel Kobussen (Rotary) vertelt: "Het is prachtig dat we in Wijk bij Duurstede een voorziening hebben op dit gebied. De vergrijzing slaat toe en één op de vijf mensen krijgt dementie."Janneke van Tilburg vult aan: "Het is belangrijk dat de maatschappij hier meer mee gaat doen. Deze mensen moeten bezig blijven en geaccepteerd worden in de maatschappij." De cursus is echt bedoeld voor mensen met beginnende dementie. Een moeilijke groep want vaak is nog niet iedereen in de omgeving op de hoogte. Kobussen: "De Rotary heeft in Wijk bij Duurstede 40 leden, waarvan een aantal mensen werkzaam is in de gezondheidszorg. Er was direct een en al enthousiasme, mensen voelen zich betrokken. De tijd is er nu rijp voor."

SAMENWERKING Het idee achter de Rotary is service verlenen vanuit de zakenwereld, lokaal en service gericht. De Rotary zal dan ook zorg dragen voor de PR en voor het vervoer van cursisten, die niet zelf kunnen komen. Het Wijks Atelier zorgt voor de materialen en docenten. Door de hulp van de gemeente kunnen de prijzen laag worden gehouden. Janneke van Tilburg: "Bij het Wijks Atelier hebben we twee docenten met een therapeutische achtergrond, dat is fijn." Ze benadrukt: "Het gaat echt om de groep mensen die nog te goed is voor dagbesteding." Om deze doelgroep te bereiken wordt onder andere de medewerking gevraagd van de gemeente (boekje dementie), huisartsen en Stichting Binding.

CURSUS Tijdens de cursus zullen vrijwilligers aanwezig zijn. De lessen duren tweeënhalf uur, met daarbij een koffiepauze. Het zijn kleine groepjes, met vier tot zes mensen. Docent Anna Hakvoort zal met de cursisten speksteen bewerken. Zij gaan eenvoudig raspen en zagen en kleine beelden maken. Anna begeleidt de cursisten individueel bij de techniek, vormgeving en afwerking. Ook vertelt ze over beeldhouwkunst. In september zal Olga Bohnsack een cursus beeldend werken geven met naar keuze tekenen, schilderen of boetseren. De cursus bestaat uit vier x tien lessen, ook in de zomermaanden gaat het door. Kijk voor meer informatie en inschrijving op de website www.wijksatelier.nl of Facebook.