• Het 50-jarig bruidspaar Oteman

    Ali van Vemde

Boterbriefje voor 50-jarig bruidspaar Oteman

WIJK BIJ DUURSTEDE Met een gezellig feest bij Florian werd vrijdag gevierd dat het echtpaar Oteman-Van Kerkhof 50 jaar is getrouwd. Burgemeester Tjapko Poppens kwam hen aan het eind van de ochtend feliciteren en overhandigde hen het 'boterbriefje', een gewaarmerkte kopie van de trouwakte. Mat en Herman hebben ook de officiële trouwakte nog, deze is goed bewaard in het trouwalbum.

Ali van Vemde

Het paar leerde elkaar kennen bij het schaatsen in Cothen. Hij was op de brommer, zij op de fiets en het was koud. Ze zagen elkaar regelmatig. Mat hielp mee bij de benzinepomp aan de Zandweg bij haar ouderlijk huis, Garage Van Kerkhof, hij kwam er regelmatig tanken, eerst met de bromfiets en later met de motorfiets. Herman Oteman groeide op bij de steenfabriek. Samen met zijn broer had Herman een garagebedrijf. Zijn specialiteit ligt bij de verkoop, zijn broer was technisch goed onderlegd. Het paar trouwde eerst in het gemeentehuis, een uur later volgde de kerk. De auto's kwamen vanzelfsprekend bij het eigen bedrijf vandaan. Tot een uur voor de trouwerij werd er nog gewerkt. Het feest werd gevierd bij De Gouden Leeuw. Na het huwelijk ging het paar wonen aan de Oeverstraat. Elf jaar later konden ze de casco woning kopen aan de Nieuweweg. Deze werd zelf afgebouwd. Het echtpaar kreeg één zoon en inmiddels is er een kleinzoon.

AUTO'S De broers Oteman zetten afzonderlijk van elkaar hun bedrijf voort, aan de Oeverstraat en de Achterstraat, later aan de Zandweg. Velen zullen het autobedrijf van Oteman nog kennen dat tot een aantal jaren geleden was gevestigd aan de Zandweg, hoek Frankenweg. Het bedrijf ging door aan de Achterstraat, waar het ook al eerder was gevestigd. Alles bij de familie draait om auto's. De hele familie helpt mee in het bedrijf. Ook nu nog zijn ze actief. Als vader en zoon er niet zijn en er belt iemand om een auto te komen bekijken, dan gaat Mat naar de zaak, laat de auto zien en schenkt een kopje koffie. Zo werkt het al jaren.

HOBBY'S De grootste hobby, naast auto's, is de watersport. Het paar heeft met hun boot al vele mooie reizen gemaakt, waaronder naar Denemarken, Polen, Berlijn en Frankrijk. Dit jaar kwam het er vanwege lichamelijke ongemakken niet van, maar ze hopen weer met de boot op pad te kunnen. Met de Kerst gaan ze altijd naar Oostenrijk. Daarnaast houdt Mat van fietsen en speelt ze bridge. "Het is een sport waarbij je goed moet nadenken en stil moet zijn, maar dat is bij de dames niet het geval," vertelt Herman. Daarnaast houdt zij zich bezig met haar soos. Dit clubje werd zo'n 45 jaar geleden opgericht bij de katholieke vrouwenvereniging. Ze kwamen bij elkaar bij Terminus. De dames worden wat ouder, maar de soos is er nog steeds. In het verleden heeft Mat ook altijd veel gesport.

Tijdens het bezoek van de burgemeester werden de nodige bloemstukken bezorgd. Bij deze feestelijke dag hoort natuurlijk ook een foto met zoon, schoondochter en kleinzoon.