• Alle winnaars van de Vrijwilligersprijs 2016

  Ali van Vemde
 • Winnaar BluesInWijk

  Ali van Vemde
 • De aanmoedigingsprijs voor Samenloop voor Hoop

  Ali van Vemde
 • De tweede prijs voor Veilig Verkeer Nederland

  Ali van Vemde
 • De 3e prijs voor Het Taalhuis

  Ali van Vemde

BluesInWijk wint Vrijwilligerprijs, 2e Veilig Verkeer Nederland en 3e prijs voor het Taalhuis

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd door Stichting Binding/Steunpunt Vrijwilligerswerk en de gemeente,werden woensdag 7 december de winnaars bekend gemaakt van de veertiende gemeentelijke Vrijwilligerprijs. Vorig jaar won de EigenWijkseEngergieCoöperatie (EWEC) deze gewilde prijs, dit jaar won BluesInWijk de prijs van € 1.000,-. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Wil Kosterman.

Ali van Vemde

Op 30 november vond de jurering voor de gemeentelijke vrijwilligersprijs plaats. De jury, bestaande uit de dames L. Roman, W. Kosterman, R. de Gier, S. van der Meer en L. de Wit en de heer F. Brouwer nomineerden organisaties die op een positieve wijze het afgelopen jaar in het nieuws kwamen. Dit jaar werden genomineerd: speel-o-theek Katrein, Veilig Verkeer Nederland, VVV Wijk bij Duurstede, CDW, organisatie Shantyfestival/Lekkodagen, Stichting Kasteel Cultureel, Samenloop voor Hoop, SVF, Taalhuis, BluesInWijk en ZIN. Na het welkomstwoord door Frank Brouwer namens het Steunpunt Vrijwilligerswerk/Stichting Binding, volgde een quiz die werd verzorgd door de winnaar van vorig jaar. Daarna was het tijd om de prijzen uit te reiken. Naast de drie prijswinnaars ontving Samenloop voor Hoop de aanmoedigingsprijs.

BLUESINWIJK De overtuigende winnaar van dit jaar. De motivering van de jury luidt als volgt: deze actieve groep muziekliefhebbers organiseert al jaren blues op topniveau in Wijk bij Duurstede. In januari kregen ze zelfs voor de presentatie van hun programma het theater vol. Natuurlijk komen veel nationale en internationale blueshelden langs in Wijk. Maar ook te noemen valt de samenwerking met het Filmhuis, Blues at the Castle, de Blueskwis en Blues bij de buren; optredens in diverse huiskamers. En ook de drukbezochte Blueskroegentocht is het vermelden waard.

VEILIG VERKEER NEDERLAND De tweede prijs van € 250,- ging naar Veilig Verkeer Nederland, afdeling Wijk bij Duurstede. De jury: "Deze vrijwilligers zetten zich al jarenlang belangeloos in voor de verkeersveiligheid in de gemeente en vooral de verkeersveiligheid voor de jeugdigen. Zij regelen het praktisch verkeersexamen op de basisscholen, zorgen voor het theoretisch examen en organiseren de fietskeuring op de scholen. Verder dragen zij zorg voor het uitdragen van de landelijke verkeerscampagnes verspreid over de gemeente, door de bij deze campagnes behorende poster te plaatsen in de posterhouders. Kortom, deze vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in de verkeersveiligheid in deze steeds drukker wordende verkeersomgeving."

TAALHUIS Het Taalhuis ontving de derde prijs (€ 250,-). Dit samenwerkingsverband van organisaties (waaronder de bibliotheek, Stichting Binding en de vluchtelingenwerkgroep) ondersteunt laaggeletterden bij het (beter) beheersen van de Nederlandse taal. In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met taal. Gelukkig is hier altijd iets aan te doen. Door aan de slag te gaan met taal kan iedereen beter leren lezen, schrijven en spreken. Onder individuele begeleiding van een taalvrijwilliger en in kleine groepen krijgt men gratis ondersteuning. Inwoners kunnen beter meedoen in de Wijkse samenleving en hun kans op werk wordt vergroot door aan de slag te gaan in het Taalhuis.