Bijpraten met vrijwilligers AED HartstikkeNodig

"Vanmiddag is de achttiende kast met AED die 24/7 beschikbaar is in geval van eerste Harthulp in gebruik genomen aan de Dwarsdijk in Cothen aan de gevel van aannemersbedrijf Van Amerongen. Tien jaar geleden onthulde wethouder Jan Burger de eerste kast bij basisschool De Werkschuit en vanmiddag de achttiende in Cothen. De komende weken nemen wij kasten in gebruik aan de gevel van de oefenruimte van Excelsior in Cothen en aan het pand van Molthoff bij De Steenen Brug in Langbroek. Met twintig continu beschikbare AED's en 170 goed opgeleide vrijwilligers verdient Wijk bij Duurstede het predicaat Hartveilig," vervolgde Oechies.

Meer vrijwilligers

Wil van Dam, die sedert de zomer een groot deel van de instructie verzorgt, hield een warm pleidooi voor meer vrijwilligers. "Mensen die op hun werk BHV'er zijn, kunnen zonder verdere scholing vrijwilliger worden. Door de app van Hartslag Nu zijn alle vrijwilligers ruim inzetbaar. De kracht van onze vrijwilligersorganisatie is dat de afgelopen jaren bij de inzet van de stichting circa vier vrijwilligers binnen de kortste tijd bij het slachtoffer zijn."

Onderzoek naar effectiviteit

Oechies vertelde in zijn presentatie over wetenschappelijk onderzoek naar effectiviteit van de inzet van leken door de Universiteit van Amsterdam. "Ook in onze gemeente heeft een slachtoffer die is gereanimeerd de vrijwilliger ontmoet die hem heeft gereanimeerd. Kijk, en daar doen wij het voor," besloot Oechies. Penningmeester Henk Huisman gaf uitleg over de Eindejaarsloterij van de stichting. Prachtige prijzen en een lot kost maar 1 euro. De loten zijn via Henk te bestellen, tel. 06 2230 4865.