• Kingma

Bij de bridgeschool staat de teller op 75.367!

DRIEBERGEN Helaas niet het aantal (ex)-leerlingen van Bridgeschool - De Driebergse Heuvelrug, wel het totaal van het aantal sets kaarten dat de afgelopen jaren door onze twee dupliceermachines is verwerkt. Een optelfout is uitgesloten want de machines houden dit zelf bij. Bridge speel je met 4 spelers ( 2 teams van 2) en 1 set speelkaarten. Totaal 52 kaarten die verdeeld worden onder de 4 spelers. Elke set kent 4 kleuren (♣,♦,♥ en ♠), elke kleur kent 13 waarden. U begrijpt dat het aantal combinaties, verdeeld onder de 4 spelers, vrijwel oneindig is. Op les leer je hoe je greep kan krijgen op die kaartverdelingen. Niet op alle, dat hoeft gelukkig niet, maar wel op de meest voorkomende patronen.

Barbara Kingma: wij hebben toen die machines uit Australië laten overvliegen en waren daarmee de eerste bridgeschool die op deze wijze gingen werken. Na onze introductie van lessen via Powerpoint (via computer/beamer op een groot scherm) wilden wij eigenlijk ook alle oefenspellen op dezelfde wijze gebruiken. Direct nabespreken van het oefenspel kan alleen als alle leerlingen hetzelfde spel tegelijk kunnen spelen. En dat vereist zoveel oefenmateriaal dat dit zonder deze dupliceermachines niet te doen is. Wij hebben wel eerst alle handverdelingen ( voor ons lespakket hebben we het dan over ruim 1500 oefenspellen) in de computer opgeslagen. Elke week selecteren we wat er voor de lessen nodig is en dupliceren de machines de benodigde spellen met een snelheid van onder de 6 seconden per spel.

Wat betekent nu die 75.367? Als je dat omrekent in aantal kaarten (x 52) kom je op 3.919.084 stukjes karton! Dat zijn 301.468 Heren, 301.468 Vrouwen, 301.468 Boeren etc. etc. Zou je die sets allemaal op elkaar stapelen dan kom je al gauw op 113.050 cm of te wel 1130 meter. De hoogte van de Domtoren is ruim 112 meter, ziet u het voor u: 10 Domtorens op elkaar gestapeld? Adembenemende cijfers!

Gelukkig hoeven onze leerlingen niet met deze getallen te werken. De bridgeschool geeft les op basis van het Acol-systeem en dat is gebaseerd op 40 punten per spel.

De huidige serie lessen wordt deze week afgesloten met een Kerstdrive. De cursisten (beginners, gevorderden en plus) spelen hier in hun eigen lijn tegen elkaar. Vooral voor de beginners is dit eerste treffen enerverend, de temperatuur in hun deel van de zaal gaat duidelijk omhoog.

Alle lessen worden in de week van 9 januari 2017 hervat. Info: www.Barbarakingma.nl - 0306564587