• Sint Victor van Marseille

    Norma Mulder

Bellenblazen voor Sint Victor op de molen

WIJK BIJ DUURSTEDE De imposante korenmolen Rijn en Lek is natuurlijk open op Open Monumentendag (zaterdag 10 september) en trouwens ook op zondagmiddag 11 september (vanaf 13 uur).

De fraaie walpoort molen past goed in het monumentendag thema Ikonen. Als een ikoon van werkkracht, vernuft en degelijkheid uit 1659 staat hij pal op een stuk 14e eeuwse stadswal. Zijn machtige raderwerk levert gratis en wel energie om - in zijn geval - graan te malen tot meel, waarvan het allerlekkerste brood en de heerlijkste pannenkoeken kunnen worden gebakken. En niet te vergeten appeltaart, kruidkoek, cake en nog veel meer. Een windmolen leeft van de wind, maar de (jonge) bezoekers van de molen mogen op deze monumentendag spelen met de wind. Alle kinderen tot 12 jaar krijgen op zaterdag 10 september een bellenblaas gratis. Het moet een feeëriek gezicht zijn als er duizenden dansende bellen vanaf de molen Wijk bij Duurstede in feesttooi zullen zetten.

SINT VICTOR Het was in de tijd dat de Wijkse molen gebouwd werd gewoonte om deze aan te bevelen in de bescherming van de Heilige die volgens de Katholieke leer speciale aandacht heeft voor molens, molenaars en de producten. Sinds de vierde eeuw na Christus is dat Sint Victor van Marseille. Onlangs hebben de vrienden van de molen Rijn en Lek een prachtig keramiek beeld van deze heilige aangeschaft dat op de meelzolder te bewonderen is. Een reden temeer om de molen te bezoeken. U bent van harte welkom.

En voor wie het leuk vindt! De molenaars hebben een spannende speurtocht voor kinderen gemaakt op en rond de molen. Ook die is gratis verkrijgbaar. De molen is zaterdag geopend van 10 tot 17 uur. De toegang is, zoals altijd, gratis.