• Beweegagoog Miriam van Kessel en buurtsportcoach Judy Maas

    Ali van Vemde

Wijks Ommetje: actief bezig zijn en ontmoeten

WIJK BIJ DUURSTEDE Een half uurtje wandelen met tussendoor een paar lichte oefeningen en daarna gezellig samen een kopje koffie drinken. Dat kan vanaf nu elke maandagochtend. Buurtsportcoach Judy Maas neemt u mee naar buiten om samen te bewegen, te genieten van de buitenlucht maar vooral ook om elkaar te ontmoeten. Iedereen mag meedoen.

Ali van Vemde

Beweegagoog bij QuaRijn, Miriam van Kessel, en buurtsportcoach Judy Maas vinden dat ouderen in Wijk bij Duurstede elkaar meer moeten kunnen ontmoeten. En wat is er nu leuker dan op een ongedwongen manier naar buiten te gaan, te bewegen en na afloop gezellig na te praten met een kopje koffie of thee. Iedereen kan en mag meedoen. Ook als u loopt met een rollator of een andere beperking heeft, kunt u mee naar buiten. Het samen bezig zijn staat centraal.

Miriam van Kessel en Judy Maas vertellen waarom ze dit initiatief hebben genomen. "Wat wij willen is een laagdrempelige activiteit voor mensen die om wat voor reden dan ook nu (bijna) niet uit huis komen. Door samen te bewegen in de buitenlucht ontmoet je andere mensen. Er is geen enkele beperking. Of je nu in een rolstoel zit of moeilijk loopt, dat maakt niet uit. We willen elkaar helpen in ontmoeting en dat kan mooie contacten opleveren. We hopen dan ook dat mensen uit de buurt zich mengen met bewoners van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis en ook meedoen." Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zijn er flyers gemaakt, die zullen worden verspreid door wijkverpleegkundigen, huishoudelijke hulpen, maar ook door hulpverleners, Vluchtelingenwerk en Abrona. Het gaat er om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

GEZOND EN VITAAL OUDER WORDEN Vanuit Levitas heeft Judy al een eigen wandelgroep. Judy: "Uit eigen initiatief nemen ook zij deel. Zij kunnen we vanuit iets bestaands het Wijks Ommetje op gang helpen.Eventueel kunnen we mensen vanuit huis ophalen." Elke maandagochtend gaat de groep op pad. Om 10.15 uur verzamelen de deelnemers bij de hoofdingang van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis. Van te voren aanmelden hoeft niet. Iedereen mag aansluiten. Om 10.30 uur gaat het Wijks Ommetje van start. Judy: "We gaan dan een half uurtje een route lopen en onderweg doen we wat oefeningen. Alle delen van het lijf komen in beweging door balanceeroefeningen, draaien en zwaaien. Wat we onderweg tegen komen wordt gebruikt, zoals een stoeprandje of een grasveldje. Het is heel laagdrempelig, iedereen doet mee voor zo ver dat gaat. Is het lopen moeilijk dan geef ik graag een arm. Om een uur of elf zijn we weer terug en gaan we met elkaar een kopje koffie drinken en even napraten. Zo kunnen er mooie contacten ontstaan."

Het Wijks Ommetje start officieel op 16 september. Op maandag 9 september is al een kleine groep van start gegaan. In de maand september is het meedoen gratis. Vanaf oktober zijn de kosten € 1,- per keer en dat is inclusief de consumptie. Iedere maandagochtend gaat de groep van start, behalve op feestdagen. Miriam en Judy: "Het is de bedoeling dat we iedere week naar buiten gaan, behalve bij gevaarlijke weersomstandigheden. Dan organiseren we binnen iets om in beweging te zijn. Voor ons is de ontmoeting belangrijker." Ze hopen dan ook dat veel mensen zich aan zullen sluiten. "Mensen willen nog gezien worden en daar willen wij ze op sociaal gebied bij helpen. Dat geldt voor iedereen, of het nu mensen met psychische problemen zijn of ouderen. En mensen die bijvoorbeeld via Vluchtelingenwerk mee doen, kunnen we op deze manier ook helpen met de Nederlandse taal. Zo kunnen mooie contacten ontstaan." Ze hebben er zin in. "We gaan gewoon beginnen. Het is nu nog mooi weer dus kunnen we lekker naar buiten."

De insteek is om heel Wijk bij Duurstede in beweging te krijgen. Dat gebeurt al op verschillende gebieden, zowel voor jongeren als voor ouderen. Het Wijks Ommetje is een samenwerking tussen QuaRijn, Stichting Wijksport, Stichting Binding en de gemeente Wijk bij Duurstede.