• Burgemeester Tjapko Poppens vol lof over het werk van AED HartstikkeNodig

    Ali van Vemde
  • Burgemeester Tjapko Poppens reanimeert pop Annie

    Ali van Vemde

Actie AED HartstikkeNodig voor nieuwe vrijwilligers

WIJK BIJ DUURSTEDE Op de Markt was het zaterdag gezellig druk. Niet alleen was hier de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Kerk, ook liet AED HartstikkeNodig zich zien en horen. De estafette reanimeren trok veel enthousiaste bezoekers, waarvan een aantal zich ook direct aanmeldde. De actie eindigde met de komst van een ambulance met daarin burgemeester Tjapko Poppens. Hij bleek een natuurtalent met reanimeren.

Ali van Vemde

De afgelopen jaren heeft Stichting AED HartstikkeNodig aan alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek duidelijk gemaakt hoe belangrijk de eerste minuten zijn na een hartstilstand. Tien jaar geleden begon de stichting er mee en inmiddels hangen 28 AED kastjes op verschillende plaatsen in de drie kernen die dag en nacht beschikbaar zijn. Dat betekent dat er altijd een AED kast in de buurt is. Maar daar blijft het niet bij. Ook het onderhoud van de AED kastjes is belangrijk en ook dat wordt door AED HartstikkeNodig bijgehouden. Een goede samenwerking met de gemeente, de brandweer, politie en ambulance is ook van belang. Zo kunnen er levens worden gered!

MEER VRIJWILLIGERS Met de estafette reanimatie wilde de Stichting AED HartstikkeNodig de inwoners van Wijk bij Duurstede laten zien welke handelingen er verricht moeten worden. Dit gebeurde met een pop. Daarnaast was er informatie te vinden van de Hartstichting, leverancier van de AED's en kasten Vivon, en HartslagNu. Vrijwilligers van de brandweer namen deel aan de estafette en ook de EHBO afdelingen waren vertegenwoordigd. Met deze actie wil AED HartstikkeNodig nog meer mensen enthousiast maken om vrijwilliger te worden. Jan Oechies: "Al hebben we zo'n 200 goed opgeleide vrijwilligers, door verloop en leeftijd van een aantal vrijwilligers zijn nieuwe mensen meer dan welkom." Het liefst zouden ze dan ook zien dat er achter iedere voordeur iemand woont die kan reanimeren. Hiervoor worden nog meer inwoners de komende tijd geschoold. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de gratis cursus bij wilvandam65@gmail.com

AFSLUITING De reanimatie estafette werd rond 13.00 uur afgesloten. Op dat moment reed een ambulance de Markt op met daarin burgemeester Tjapko Poppens. Hij prees het fantastische werk dat AED HartstikkeNodig de afgelopen 10 jaar gedaan heeft en sprak de hoop uit dat deze actie veel nieuwe vrijwilligers zal opleveren. Ook aan hem werd gevraagd of hij pop Annie wilde reanimeren. Met instructies en uitleg van Wil van Dam bleek hij het al snel onder de knie te hebben. Als burgemeester moet je toch van alle markten thuis zijn!

TIJD TELT Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat reanimatie kort na de hartstilstand leidt tot de grootste overlevingskans met de minste schade aan het brein. "Daarom willen wij zo veel mogelijk mensen scholen in het reanimeren," aldus secretaris en instructeur Wil van Dam.