• de fleurige achtertuin

    Judith Kox
  • Monica en Willem

    Judith Kox

Achterstraat: gezellig buurtfeest brengt de buurt dichter bij elkaar

In de Achterstraat wonen Monica Pollmann (55 jr) en Willem Noteboom (58 jr). Ze zijn er heel tevreden. Het huis in de Achterstraat bestond voorheen uit twee kleine boerderijtjes met een deel. De grond liep oorspronkelijk door tot aan de Singel en daarachter bevonden zich de weilanden en de boomgaarden. Uit die tijd stamt nog het recht van overpad voor kruiwagens langs het huis. Als je met de kruiwagen vanuit de Achterstraat naar de Singel zou willen, dan kan dat. Nu heeft het huis achter in de tuin een praktijk waar Monica als haptotherapeut werkt. De praktijk is gevestigd in de oude schuur. ,,Toen daar de verbouwing aan de gang was, was dat een spannende tijd", vertelt Monica. ,,Op een gegeven moment stortte de hele zaak bijna in. Er wordt gezegd dat het fundament op koeienhuiden staat. Er zat ook tijdsdruk op omdat we de praktijk wilden openen." In die tijd waren hun twee dochters Lonneke en Anna en hun zoon Roel nog klein.

door Judith Kox

Willem komt oorspronkelijk uit Geertruidenberg en Monica uit Bussum. De vader van Willem had een fruitbedrijf met 16.000 fruitbomen, voornamelijk appels en peren. Monica en Willem ontmoetten elkaar tussen de appelbomen, om precies te zijn tussen de goudreinetten. Monica werkte er als seizoenskracht en Willem hielp zijn vader.

In de jaren tachtig zijn Monica en Willem in Wijk komen wonen. Eerst in de Noorderwaard waar ze een prettige nieuwbouwwoning betrokken. In 2000 kochten ze hun huidige woning in de Achterstraat van de heer en mevrouw Bakels. Toen Bakels het in 1986 kocht was de woning onbewoonbaar verklaard. Bakels heeft er eerst 18 containers met vuil uitgehaald voordat hij met de verbouwing kon beginnen. De deuren die er nu in zitten komen van de klaslokalen van de oude lagere school in Cothen en zijn van oud Russisch grenenhout. Bakels had een smederij in de schuur waar nu de praktijk van Monica is. Weer daarvoor was het een stal met varkens en koeien en boven was de hooizolder. Toen het pand in de Achterstraat werd gekocht hadden Monica en Willem 3 maanden om de woning op te knappen. Ze begonnen met een nieuw dak, centrale verwarming en een nieuwe badkamer. Ook het stucwerk aan de buitenkant gaf het geheel meteen een totaal andere uitstraling. Vroeger waren de mensen in de binnenstad van Wijk arm. Pas in de jaren 90 waren er verschillende families die veel huizen opkochten, deze opknapten en weer verkochten. Verder vestigden kunstenaars zich in de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Dat samen heeft de oude binnenstad het huidige beeld gegeven. Willem werkt als interim manager, maar heeft vroeger de Hogere Landbouw School in Groningen gedaan. Toch is hij geen boer geworden. ,,De manier waarop boeren nu moeten werken vind ik niet leuk meer", zegt Willem. Willem raadt aan om het boek Sapiens van Yuval Noah Harari te lezen voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de mens en hoe wij van voedselverzamelaars tot boeren zijn geworden. De inhoud van dit boek wordt als volgt omschreven: 'Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo'n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.' Willem zou graag met de gemeente en de andere buurtbewoners een plan maken waarin ze samen de huizen duurzaam gaan verwarmen en energie duurzaam opgewekt wordt. Monica werkt in hetzelfde beroep als haar moeder die haar tijd ver vooruit was. In de huidige praktijk is een samenwerkingsverband tussen 3 haptotherapeuten en 1 homeopathisch arts. ,,Het is een stabiele groep", vertelt Monica. ,,Een haptotherapeut werkt ervaringsgericht. Het aanrakend contact is een middel om via je lijf in contact te komen met jezelf". Monica is van oorsprong fysiotherapeute. Haptotherapie leer je in een post-HBO studie die zich beweegt in het veld tussen fysiotherapie en psychotherapie. De gouden tip van Monica voor haar medebewoners in Wijk is ,,Knijp je in je handen dat je op zo een mooie plek mag wonen".

Wie zijn uw medebewoners in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek? Iedereen heeft een verhaal. In deze rubriek komen bewoners aan het woord die in een bijzonder huis of op speciale plekjes wonen.