Aandacht voor Dirck van Baburen

WIJK BIJ DUURSTEDE Ook boekhandel Pettinga wil aandacht schenken aan de Wijkse schilder Dirck van Baburen, eerder dit jaar onderwerp van de tentoonstelling 'Dirck van Baburen komt thuis'.

Hij is verreweg de belangrijkste schilder van Wijk bij Duurstede, geboren in de Dijkstraat, en zou uitgroeien tot een bijzondere vertolker van de barokschilderkunst. Gedurende zijn verblijf in Rome werd hij sterk beïnvloed door met name Caravaggio, de grootmeester van de Italiaanse schilderkunst. Terug in Utrecht wordt zijn werk een voorbeeld voor vele tijdgenoten. Het fascinerende spel van licht en donker dat hij in Nederland introduceert is ook nu nog inspiratiebron voor schilders én fotografen.

Fotograaf Leen Dekker heeft over hem een zeer lezenswaardig boek geschreven en daarmee in Wijk bij Duurstede Van Baburen de eer gegeven die hem toekomt. Het boek bevat een veelomvattend overzicht van zijn schilderijen. Een zeer verzorgd uitgegeven boek, waarin ook de Wijkse plaatjes niet ontbreken.

Op zaterdag 25 november is Leen Dekker van 14.30 tot 15.30 uur te gast bij boekhandel Pettinga. Daar kunt u hem spreken over Dirch van Baburen, zijn leven en zijn werk. U kunt het boek inzien en eventueel aanschaffen. De boekhandel zorgt voor een plezierige ambiance. De toegang is vrij.