• V.l.n.r. Jan Offringa, Meike Hettinga, Louis Wüllschleger en vooraan Kees Slijkerman

    Ali van Vemde

500 jaar Reformatie

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 31 oktober 1517 publiceerde Maarten Luther in het Duitse Wittenberg zijn befaamde 95 stellingen. Dit gebeuren had grote gevolgen, zowel voor de kerk als de Europese cultuur. Tot vandaag de dag zijn de gevolgen merkbaar. Reden voor ds Jan Offringa vanuit de protestantse gemeente en ds Louis Wüllschleger vanuit de hervormde gemeente om hier uitgebreid aandacht aan te besteden. Dat doen ze de slotavond samen met Kees Slijkerman vanuit de rooms-katholieke parochie en Meike Hettinga, pastoraal werker van de parochie Paus Johannes XXIII. Van zaterdag 28 oktober tot en met dinsdag 31 oktober zijn er verschillende activiteiten om Luther te herdenken.

PROGRAMMA Het vierluik begint op zaterdag 28 oktober. Van 17.00 tot 19.00 uur is er een maaltijd voor jong en oud. Tussendoor is er tijd voor korte prikkelende stellingen en goede gesprekken. Zo zal het ook ongeveer zijn gegaan aan tafel bij Maarten Luther en zijn vrouw Käthe. De maaltijd en gesprekken worden afgewisseld met Rheinwein en een Lutherlied en er is een klavecimbelspeler. Het aantal plaatsen is beperkt en daarom is vooraf reserveren nodig. Aanmelden kan via bea@duijzer.eu voor 21 oktober.Op zondag 29 oktober is er een gezamenlijke cantatedienst van de kerken om 19.00 uur. Kerkkoor Cantique, onder leiding van Elien van der Meer, zingt een cantate van Buxtehude. Ook andere liederen uit de Lutherse traditie zijn te horen, onder begeleiding van organist Pim Schipper.Maandag 30 oktober staat in het teken van een film over het leven van Luther. Joseph Fiennes speelt de rol van Luther in deze verfilmde biografie uit 2003. De film is te zien in Theater Calypso en begint om 20.00 uur. Ook hiervoor geldt dat u zich van tevoren moet opgeven via de website van Calypso of via de intekenlijst in de Grote Kerk. De toegang is gratis.De herdenking wordt op dinsdag 31 oktober afgesloten met debat en discussie. Burgemeester Tjapko Poppens zal om 20.00 uur de avond inleiden. Vervolgens zullen drie sprekers: Kees Slijkerman, ds. Jan Offringa en ds. Louis Wüllschleger vertellen wat zij wel en niet met Luther hebben. Meike Hettinga zal deze avond leiden. Met een hapje en een drankje wordt de herdenking '500 jaar Reformatie' afgesloten.De organisatie van het geheel is in handen van een gezamenlijke werkgroep rond de Grote Kerk. Met deze laagdrempelige en gratis toegankelijke activiteiten wil zij veel mensen in en om Wijk bij Duurstede interesseren voor de betekenis van de Reformatie vroeger en nu.

Lees meer in het Wijks Nieuws van 18 oktober. U bent van harte welkom bij de verschillende activiteiten in de Grote Kerk en in Theater Calypso.