• Henk en Thea Verbeek-Barte met het 'boterbriefje'

    Ali van Vemde

50 jaar lief en leed: Henk Verbeek en Thea Barte

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze kenden elkaar al goed, want ze waren in hun jeugd buren en woonden beide aan de Zandweg. Ook na hun huwelijk betrokken ze hun eerste eigen huis aan de Zandweg. Burgemeester Tjapko Poppens kwam het paar donderdag 20 december met hun 50-jarig huwelijk feliciteren en bracht voor hen het 'boterbriefje' mee, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

Ali van Vemde

Ze waren nog jong toen ze trouwden; Thea was 19, Henk was 21 jaar. Ook zij trouwden in december, net als zovelen in die tijd. Dit in verband met de belastingteruggave. Ze trouwden in Wijk, zo laat de prachtige zwart-wit foto zien. Henk werkte als stoffeerder in Utrecht en in Driebergen. Thea werkte op de typekamer bij de NS. Toen aan de Nieuweweg casco woningen werden gebouwd, verhuisden ze daar naar toe. Nog steeds wonen ze er met heel veel plezier. Thea: "Zolang het kan blijven we hier wonen." Het paar kreeg twee zoons en heeft een kleindochter. Thea stopte met het werk bij de NS toen ze in verwachting was, maar ging later toch weer aan de slag. Ze werkte 35 jaar bij basisschool Het Palet, waar ze met veel liefde schoonmaakte en overblijfmoeder was. Ook de zoons hielpen vroeger vaak mee. Met haar pensioen kreeg ze er een prachtig afscheid. Henk werd op 57-jarige leeftijd afgekeurd voor zijn werk.

Helaas gaat het met de gezondheid van Henk niet zo goed en besteedt Thea veel tijd aan de zorg voor haar man. Ze doen nog wel de boodschappen samen. Thea geniet ervan om alle nieuwtjes in Wijk te volgen, bijvoorbeeld via Facebook. Ze vertelde dat ze het nog steeds gezellig wonen vindt in Wijk. "Het is een leuk stadje waar veel georganiseerd wordt. Ik hou van de gezelligheid in de stad." Het gezin heeft de laatste jaren het nodige verdriet te verwerken gehad.