• Ali van Vemde

40 jaar toneelvereniging Toverdo

WIJK BIJ DUURSTEDE Komend jaar viert Toverdo haar 40-jarig bestaan. Vanzelfsprekend wordt dat gevierd met de speciale jubileumvoorstelling 'Is dat kunst of kan het weg?' André van Zwieten schreef het script, Simone Gijben verzorgt de regie. Samen met enkele spelers kijken we terug op 40 jaar Toverdo.

Ali van Vemde

Gerda v.d. Brink is het langst lid van Toverdo. Begin 1979 zag de toneelvereniging het levenslicht, in september van dat jaar kwam zij er bij. Nog steeds speelt ze met heel veel plezier mee. "Dat blijf ik doen zolang het kan. Ik weet niet of ik de 50 jaar ga halen, maar voorlopig ga ik nog door." Hieruit blijkt al direct dat de leden van Toverdo het leuk hebben samen. En dat is ook te merken in hun jaarlijkse voorstelling, waar ieder jaar weer met veel enthousiasme in wordt gespeeld. Er is wel het een en ander veranderd. Gerda: "In het begin speelden we drie voorstellingen per jaar. We traden toen vooral op in bejaardentehuizen. In die tijd repeteerden we in het koffiezaaltje van de Vikinghal. Later gingen we naar de zolder van het stadhuis." In de veewagen van Bert Vernooij werden de decors vervoerd. Optredens waren er in De Kronkel, bij Concordia aan de Volderstraat, bij theater 't Rondeel, de Veilinghal en het Dorpshuys in Cothen. De laatste jaren zijn de optredens bij Theater Calypso. In die 40 jaar zijn er heel wat verschillende regisseurs geweest. Een doelbewuste keuze om de spelers scherp te houden. Nu wordt er één voorstelling per jaar gespeeld.

VARIATIE Er zijn in de loop der jaren heel wat stukken gespeeld. Van kluchtige komedies tot Griekse drama's. Komend jaar weer iets heel anders: 'Is dat kunst of kan het weg?'. De spelers hebben er zin in, zeker ook nu drie oud-spelers en één gastspeler meedoen. Een van hen is Tjalling die van 2007 tot 2015 speelde bij Toverdo. "Het voelt als terugkomen op het vertrouwde nest." Afgelopen week kregen de spelers voor het eerst het script te zien en werden de rollen verdeeld. Altijd weer een spannend moment. Is iedereen tevreden met zijn of haar rol? Op 12 en 13 april 2019 is het stuk te zien in Theater Calypso. Daaraan voorafgaand zullen rondom de Markt de spelers op ludieke wijze de inwoners van Wijk opmerkzaam maken op de voorstelling.

GEZELLIGHEID VOOROP Aan tafel met enkele spelers komen al gauw de mooie verhalen. Optredens waarbij iemand uit de zaal 'Daar bij die molen' begon te zingen. "We hebben maar meegedaan,"of de voorstelling voor mensen met een beperking waarbij het publiek steeds wegliep en terugkwam tijdens de voorstelling. Of een verschrikkelijke generale waar alles mis ging. Uiteindelijk werd het een van de leukste producties ooit.

Naast de jaarlijkse voorstelling zijn de spelers van Toverdo ook te zien bij allerlei activiteiten. Zo kunt u ze tegenkomen met Sinterklaas, bij de levende kerststal, tijdens Monumentendag, de Kunstmarkt en Kleurrijk Uit in Wijk. De vereniging mag dan 40 jaar oud zijn, de spelers zijn met hun tijd meegegaan. Het mag duidelijk zijn: het stuk 'Is dat kunst of kan het weg?' belooft een fantastische voorstelling te worden.