• Jan van der Velde is de organisator van Squash bij Duurstede

    Ali van Vemde

10e Squash bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondag 13 november vindt voor de tiende keer Squash bij Duurstede plaats bij Squashcentrum Centre Court. Jan van der Velde vertelt dat dit toernooi eigenlijk spontaan is begonnen. "Samen met Rutger van Drongelen ben ik hiermee begonnen. De naam voor het toernooi was al snel gevonden." Daarna werd het toernooi ieder jaar succesvoller en groter. Er zijn dan ook mooie prijzen te winnen.

Ali van Vemde

Het toernooi is bedoeld voor de leden van de squashvereniging, maar er komen ook betere spelers van verder weg. Er kunnen maximaal 50 deelnemers meedoen. Jan: "Wij hebben er bewust voor gekozen om dit toernooi alleen op zondag te houden. Vrijwel alle toernooien zijn het hele weekend, maar we merken dat mensen vaak al heel druk zijn op zaterdag. Door dit toernooi op zondag te houden is de belangstelling groter." Er wordt enthousiast gespeeld, maar de gezelligheid staat voorop. Voor de jeugd zijn er bekers te winnen, voor de wat ouderen andere mooie prijzen zoals een appartement op Curacao. Het belooft een sportieve strijd te gaan worden. Squash bij Duurstede wordt gesponsord door lokale ondernemers die voor een groot deel verbonden zijn aan Centre Court.

SQUASH Als Jan van der Velde wordt gevraagd waarom squash zo'n mooie sport is, antwoordt hij enthousiast: "In squash zit alles wat je wil. Het is makkelijk te leren, een efficiënte work-out, de hoogste calorieverbrander, explosief, snel, anywhere, anyplace, anytime, plezier tijdens en na het spelen, kortom een maximale reload na een intensieve werkdag."  Squash kan zo intensief worden gespeeld als je zelf wil. De spelers spelen in een ruimte met vier muren waarbij de bal om de beurt tegen de voormuur moet worden geslagen. Deze mag slechts een keer op de grond stuiten voordat de andere speler slaat. Jan begon op zijn 18e met de sport, daarvoor speelde hij tennis en voetbal. Hij was ook tennisleraar, maar zijn liefde gaat vooral uit naar squash. "Iedereen kan het eenvoudig leren en het is geschikt voor jongeren, maar ook op oudere leeftijd kan het nog prima worden gespeeld." De laatste 25 tot 30 jaar is squash behoorlijk in opkomst. Jan: "Door het hele land vind je steeds meer squashcentra." De vereniging heeft al een aantal goede spelers voortgebracht. Er kan worden meegespeeld in de landelijke en/of regionale competitie. Het hele jaar door zijn er verschillende toernooien.

JEUGD Elke vrijdag zijn er van 16.00 tot 18.00 uur jeugdtrainingen. Daarnaast kunnen de jongeren dagelijks, behalve op zaterdag, spelen. Jan: "Voor kinderen is het goed om aan teamsport te doen, maar daarnaast kan ik ook een individuele sport aanbevelen. Bij een teamsport ben je niet alleen verantwoordelijk voor winst of verlies, bij een individuele sport ben je helemaal zelf verantwoordelijk."

Naast de squashbanen kan er ook darts en biljart worden gespeeld. De gezellige ruimte leent zich uitstekend voor het vieren van een feestje en ook dat is mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.centrecourt.eu