• Henk Drok (Klantenspaarpas) en nieuwe deelnemer Eugene Smit van DA Mooi Dorestad

    Ali van Vemde

10 jaar Klantenspaarpas

Positieve impuls voor lokale economie

WIJK BIJ DUURSTEDE Ruim tien jaar geleden ging het van start, de Klantenspaarpas. Dit spaarsysteem is een klantenbinding systeem voor de gemeente om de lokale economie een positieve impuls te geven. Door collectief deel te nemen ontstaat er een win win situatie voor ondernemers en consumenten. Henk Drok, één van de initiatiefnemers van de Klantenspaarpas, vertelt over het succes. Tevreden is hij nog niet, want op verschillende gebieden kan nog beter worden samengewerkt. Het aantal deelnemende winkels kan nog omhoog en ook moet de Klantenspaarpas goed zichtbaar zijn, zodat de consument weet waar hij/zij moet zijn.

Ali van Vemde

De Klantenspaarpas kan worden gekocht voor € 3,50. Bij de deelnemende winkels kunnen punten worden gespaard. Henk Drok: "Dit levert voor zowel de winkelier als de consument veel voordelen op. Er zijn nu zo'n 6.500 passen in omloop. Bij ruim 30 winkels kan worden gespaard. Dit aantal stijgt nog steeds: in 2014 waren er 93.000 transacties, in 2015 al 115.000 en in 2016 waren dat er 175.000. Hier zit dus nog altijd groei in. Het is onze taak om iedere inwoner van de gemeente te bereiken en winkeliers enthousiast te maken om mee te doen. Zo denken we er bijvoorbeeld aan om nieuwe inwoners een klantenspaarpas cadeau te geven. Niet alleen in Wijk bij Duurstede, maar ook in Langbroek en Cothen kan de klantenspaarpas worden gebruikt." Het werkt simpel, bij de deelnemende winkel kan de spaarpas of de spaarapp worden gescand. De punten die worden gespaard zijn vrij te besteden.

SAMENWERKING De afgelopen 10 jaar is de Stichting Klantenspaarpas betrokken geweest bij verschillende zaken waarbij belangenbehartiging voor de deelnemers speelde, zoals de Detailhandelsnota 2014; de opzet en doorgang van het OndernemersFonds, verschillende brainstormgroepen, de leegstandcommissie en City Marketing. Drok: "Kortom, we voelen ons zeer betrokken bij een beter en gezonder economisch klimaat voor de detailhandel. Als stichting hebben we ons altijd sterk verbonden met andere belangenpartijen en staan we midden in de Wijkse samenleving." Zo is de Klantenspaarpas partner van de gemeente/mantelzorg. Ruim 300 mantelzorgers hebben een pas ontvangen met een tegoed van € 75,-. Na de fusie met Viveste heeft Volksbelang het spaarsysteem moeten stoppen, maar er wordt nu onderzocht of het spaarsysteem verder kan worden uitgebouwd onder de noemer 'Gouden Gemeenschap'. Drok zou ook graag een samenwerking zien met winkeliersvereniging Hart van Wijk en de OndernemersKring Wijk bij Duurstede. Helaas loopt dit nog niet zoals hij graag zou willen. Hij nodigt ze uit: "Laten we een kop koffie gaan drinken en de mogelijkheden bespreken."

De gespaarde punten kunnen worden ingewisseld bij de deelnemende winkeliers, maar ook kan worden gespaard voor lokale goede doelen: Voedselbank Kromme Rijn, Volleybalvereniging Bourgondië, Wijks Vocaal en Harmonie Concordia. Zie ook www.klantenspaarpas.nl