Stappenplan voor vernieuwing Wijkse Werkplaats

09-12-2019, 14:35 | Lezersnieuws | Jeroen

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Wijkse gemeenteraad nam vorige week de nieuwe kaders aan voor de RSD. Mensen lokaal helpen is hier het motto. De raad nam drie SP-ideeën over. ´Ten eerste blijft de huidige werkwijze hetzelfde. Ten tweede komt er meer budget voor lokaal investeringen. En de Wijkse Werkplaats wordt verder ontwikkeld. Dat is goed nieuws voor de bijstandsgerechigden´, legt fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit.

Met enkele maanden vertraging kwam het college met de strategische kaders, het raamwerk van waaruit de RSD en de BIGA werken. ´Hierin staat hoe de mensen in bepaalde groepen het best geholpen kunnen worden. Dat verhaal is wel goed. Voor de uitwerking moet echter nog wel wat onderzocht worden´, begint Brouwer.

De gemeenteraad gaf, op initiatief van de SP, voor dat onderzoek enkele boodschappen mee. Ten eerste wordt de huidige werkwijze doorgezet. ´Landelijk is er een politieke discussie over de vraag of er een verplichting moet worden opgelegd of niet. Alle deskundigen zeggen dat dwang onzin is´, aldus Brouwer, ´De werkwijze van de RSD en BIGA is al jaren succesvol. Het maatwerksysteem scoort echt beter dan bij vergelijkbare partijen. Daar is de SP trots op. Dat koesteert de SP. Mooi dat de gehele raad dat onderstreepte.´

Een tweede element is de ontwikkeling van Wijkse Werkplaats. Hierin kijken de RSD, BIGA met Stichting Binding, het UWV, ondernemersvereniging OKW en zorgorganisaties samen naar activiteiten. ´De Werkplaats is opgezet door Jan Burger. Met het OKW en Binding kwamen daar geweldige dingen uit. Momenteel ligt het stil. Dat is zonde. Er is een goede structuur om lokaal bedrijven en organisaties te binden. Veel bedrijven doen zo echt wat voor de samenleving. Vandaar de oproep om de Werkplaats verder te ontwikkelen. Daar komt nu een stappenplan voor´, meldt Brouwer.

Het maatwerk voor de mensen met een uitkering  blijft en er komt nieuw aandacht komt voor de organisaties die helpen. Daarnaast heeft de raad een idee om meer geld vrij te maken voor lokale initiatieven versterkt. ´Wethouder Joustra wil een groter deel van het RSD budget lokaal inzetten. Dat is met een SP-motie extra ondersteunt. Het college kan bij het bestuur van de RSD aan de slag. Met een hoger lokaal budget  komen meer lokale initiatieven voor bedrijven en organisaties. Dat is goed voor mensen met een bijstandsuitkering. Daar doen wij het immers voor´, eindigt Brouwer.