SP doet navraag over rotonde De Geer

09-12-2019, 13:57 | Lezersnieuws | Aangeleverd website

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Wijkse college trekt 55 duizend euro uit voor een onderzoek rond rotonde De Geer. In de begroting rekent zij vanaf 2023 op een flinke investering. De betere doorstroming en veiligheid zijn hiervoor de redenen. De SP stelde hier vragen over. ´Bij de provincie staat veiligheid op de agenda. Dat leidt misschien lokaal tot andere keuzes´, vertelt Jeroen Brouwer.

Het college investeert in verkeer. Er komen voetpaden, extra verkeersambtenaar en onderzoeken naar rotonde De Geer, een parkeernota en naar het verkeer rond de binnenstad. ´Dat kost ruim twee ton. Voor sommige oplossingen is er nog niks. De coalitie haalt één rotonde aan. Maar het parkeren in Wijk, Cothen en Langbroek en verkeer rond de binnenstad dan?´, vraagt Brouwer.

In de regio pakt de Provincie onveiligheid aan. Zij verbetert de kruising van de N411 en de Achterdijk en verlaagt de snelheid rond de rotonde bij Cothen. Voor Brouwer een teken dat de veiligheid belangrijker is. ´De gemeente bespreekt dit blijkbaar. Ideaal moment om De Geer op tafel te leggen,´ vindt Brouwer.

Daarbij wijst hij naar een VVD-amendement in Provinciale Staten. Bij de begrotingdebat vroeg men meer dan twee miljoen euro voor de rotonde. ´Waar komt dit bedrag vandaan? Gaat de Provindie überhaupt meebetalen nu dat voorstel is afgeschoten? Het is een provinciale weg? De Wijkse politiek wist van niets. Een gemiste kans. Maar heeft het college wel meegekeken?´

Door dit kabinet Rutte blijft de Wijkse portemonnee namelijk slecht gevuld. Brouwer merkte bij de begroting op dat de coalitie eigen keuzes voorop zet. ´Logisch bij een coalitie. Maar voor twee ton onderzoeken doen zonder geld, is toch vreemd? Straks rijden we bij de De Geer wel door, om bij Werkhoven en Bunnik langer in de file te staan. Lekkere doorstroming. Denk dan wat breder´, meent de SP-er.

Keuzes zijn er genoeg. Elders verlaagt de provincie de snelheid al. ´Dat is misschien niet dé oplossing. Bekijk daar het idee van WijkNu van betere verlichting bij. Wellicht is dat betaalbaa en sneller. Houden we geld voor andere dingen. Neem daarbij de wens voor veilig tractorverkeer in Cothen en Langbroek mee. Dat is drie keer winst. Én een veiligere rotonde én geld voor andere zaken én de wens van inwoners worden meegenomen. Dan moet je over het coalitieakkoord durven kijken. Dat is tot nu toe lastig´, eindigt Brouwer.