• Aletta Smits

    Jessica Beuker

Lezing over het puberbrein op Revius Wijk

08-11-2019, 12:17 | Lezersnieuws | Jessica

Humoristisch en deskundig vertelde docent/onderzoeker Aletta Smits op dinsdagavond 5 november jl. over het bijzondere puberbrein. Wie zijn die pubers? Hoe kun je als ouder of docent het best met een puber omgaan? Waarom maken pubers hun huiswerk niet, komen zij zo laat uit bed, zijn ze wispelturig en kunnen ze nooit hun telefoon wegleggen?

Aletta gaf op een cabareteske wijze antwoord op deze vragen en tegelijk werd een aantal feiten over de werking van het puberbrein op een rij gezet. Hierbij kwamen zowel de lichamelijke, seksuele als sociaal-emotionele ontwikkeling aan de orde.

In het publiek zaten ouders van de leerlingen van de school, ouders van leerlingen uit groep 8 van de basisscholen en (oud)medewerkers van de school. Het verhaal over hoe pubers reageren was een feest van herkenning. Lachsalvo’s klonken regelmatig door de aula en werden afgewisseld door ontroerende en rake typeringen.

Twee kerngedachten die zijn blijven hangen: belonen heeft voor pubers een veel groter positief effect, dan straffen en pubers kunnen prima plannen maar hebben geen tijdsbesef (drie weken vooruit betekent NOOIT).