• Wethouder Wil Kosterman draagt ook een steentje bij aan de nieuwe kleurrijke Vikinghal

    Cultuurcoach WbD

Vikinghal krijgt kleur dankzij project ‘Wijk bij Graffiti’

15-05-2018, 16:57 | Lezersnieuws | Sanne

Kinderen met spuitbussen schudden driftig met hun armen. De verf moet wel 60 seconden goed geschud worden, voordat deze op de muur kan worden aangebracht. Nieuwsgierig kijken ze rond. Zien ze hun eigen schets terug op de Vikinghal? Daar waar eerst grijze muren waren, ontstaan langzaam de contouren van een kleurrijk gebouw vol vikingen, molens en andere echte Wijkse afbeeldingen. De bedoeling is dat aan het einde van het weekend één groot kunstwerk staat waar niet alleen de leerlingen, maar heel Wijk bij Duurstede trots op kan zijn!

‘Wijk bij Graffiti’ heet het schoolproject dat vorig jaar is bedacht door voormalig cultuurcoach Sanne Heymann. In samenwerking met het jongerenwerk van Stichting Binding en het Straatkapers Graffiti Collectief werden de handen ineen geslagen om een co-creatie kunstproject op te zetten waarbij graffiti de hoofdrol speelt.

De afgelopen weken hebben de leerlingen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen geleerd wat graffiti is, wat je ermee kan doen en hoe je het kan gebruiken om de wereld om je heen mooier te maken.

Graffiti als middel om je weer trots te laten voelen. Het oog viel dus al snel op de Vikinghal. Een plek die al een tijd op de nominatielijst staat om gesloopt te worden en de afgelopen jaren steeds meer een lelijke en ongezellige plek is geworden. Dat terwijl het midden in de woonwijk en tegenover een supermarkt staat.

‘Wijk bij Graffiti’ wil de vikinghal weer kleur geven. Dinsdagochtend waren de eerste klassen aanwezig om aan de slag te gaan en bij de Jumbo zijn ze er maar wat blij mee. ‘Wat een kleurrijk uitzicht!’, aldus één van de medewerkers. Ook andere buurtbewoners komen nieuwsgierig een kijkje nemen en zijn enthousiast over het kleurrijke geheel dat in hun buurt ontstaat.

Dat ook wethouder Kosterman niet onverdienstelijk een graffitibus ter hand kan nemen, dat blijkt ’s middags. Ze sluit aan bij één van de laatste klassen die dag. ‘Wat een mooi project en mooi om te zien hoe kunst verbindt.’

Komende donderdag komen de volgende klassen verder werken aan het ‘gesammtkunstwerk’. En voor wie zelf ook eens wil ervaren hoe het is om graffiti te spuiten: Eerste Pinksterdag vindt er een heuse Graffiti Jam plaats, waarbij landelijke artiesten het kunstwerk verder gaan afmaken en tevens voor €10,- ter plekke een graffiti workshop gevolgd kan worden, met een kunstwerk om mee naar huis te nemen.