• De omslag van Klem Los vanaf de Lekdijk met op de achtergrond de Andriestoren van Amerongen

    Roeland Schweitzer

Kunstenaar publiceert roman rondom de Lekdijk

11-09-2018, 17:48 | Lezersnieuws | Roeland

De Amerongse kunstenaar Roeland Schweitzer heeft negen jaar gewerkt aan zijn tweede roman Klem Los op de Waterdijk. De Wijkse draaimolen van de familie Rangé komt er een moment in voor. Het boek speelt zich af rond het jaar 2000 op de Waterdijk, dit kan de Lekdijk van Wijk naar Amerongen zijn, of de Rijnbandijk in Rijswijk of iedere andere dijk in het rivierenland. Boerenzoon Erik is niet de oudste zoon en krijgt de boerderij niet. Hij moet van het erf en elders een weg zoeken. De Waterdijk verandert snel. Boerderijen worden wijnhandel, brocanteschuur en reclamebureau. Samen met zijn homosexuele vriend Tom ontdekt Erik de stad. Klem Los is een woedende coming of age roman, waarin Erik ten slotte met zijn nieuwe vriendin een mislukte revolutie begint.

Pont en rivier, uiterwaard, kersenboomgaard en altijd weer de dijk, dat zijn de plaatsen van het boek, naast Amsterdam, Parijs en Nice. Klem Los laat zien oe het platteland en het leven er in hoog tempo zijn veranderd. Uiteindelijk gaat de roman over verlangen en vergeving.

Vanaf 13 september ligt Klem Los in de boekhandel.

Kunstenaar Roeland Schweitzer schilderde vele jaren langs de dijk van wijk naar amerongen, hij gaf het afgelopen jaar ook les aan het Wijks atelier.

Meer informatie op http://www.schworks.nl/KlemLos.htm