• De Eerste Wereldoorlog op de planken

    Dik Bol
  • Beleef Nederland tijdens WO I

    Dik Bol

Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog:Historisch en muzikaal toneelspektakel in Doorn

28-09-2016, 15:31 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 15 oktober 2016, 14:03 tot zondag 16 oktober 2016, 14:03

Locatie:

Kerkplein 1, Langbroek
Maartenskerk
Langbroek

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema: Grenzen. Huis Doorn presenteert op zaterdag 15 oktober en zondag 16 oktober daarom het spannende en muzikale toneelstuk: 'WO I achter de Hollandse Waterlinie'.

Het stuk van theater Nomade vertelt het verhaal van Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Vluchtelingen

Hoofdpersoon is een journalist van het pacifistisch-socialistische tijdschrift 'De Notenkraker'. Hij doet verslag van de 1 miljoen Belgische vluchtelingen die Nederland in 1914 overspoelen, de executie van spionne Mata Hari en de bijna revolutie in Nederland van SDAP leider Troelstra. En natuurlijk verschijnt ook keizer Wilhelm II op het toneel. Na de nederlaag van Duitsland vlucht hij naar Nederland en komt te wonen in Huis Doorn. Het hele stuk wordt omlijst met live-muziek en geluidseffecten.

Wie de achtergronden wil weten van de gebeurtenissen in het stuk, is welkom in het tentoonstellingspaviljoen van Huis Doorn. De expositie daar is gewijd aan de vier spannede jaren van de Groote Oorlog waarin Nederland neutraal wist te blijven. Maar dit betekent zeker niet dat de oorlog ongemerkt voorbijging aan ons land.

Auteur, regisseur en acteur Ab Gietelink van theater Nomade presenteert zijn theaterwerk al 30 jaar op zeer verschillende locaties. Dit jaar trekt het gezelschap langs de forten van de Hollandse Waterlinie om te eindigen in Doorn tijdens de Maand van de Geschiedenis. De voorstelling vindt plaats in de Maartenskerk in Doorn.

Geschiedenisminnaars kunnen een bezoek aan 'WO I achter de Hollandse Waterlinie' in de Doornse Maartenskerk combineren met een bezoek aan Huis Doorn en het paviljoen 'Nederland en de Eerste Wereldoorlog'.

Prijzen en tijden:

Bij het bezoeken van de middagvoorstelling kunt u profiteren van een speciale actie: bezoek Museum Huis Doorn / Paviljoen WO I én de middagvoorstelling in de Maartenskerk voor slechts € 19,50 i.p.v. € 22,50

(museumkaarthouders betalen bij registratie van hun kaart € 6,00 voor de middagvoorstelling).

Avondvoorstellingen

Aanvang: zaterdag 15 & zondag 16 oktober, 20.30 uur

Prijs: € 17,50 Locatie: Maartenskerk, Doorn

Korte Middagvoorstellingen (30 min)

Aanvang: zondag 16 oktober, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Prijs: € 7,50 Locatie: Maartenskerk, Doorn

Kaarten te reserveren bij reserveringen@huisdoorn.nl