• BBnu

Sluitende begroting, met dank aan de inwoners

In de maand oktober heeft het college van B&W vol trots een persbericht doen uitgaan. We zijn er in geslaagd zelfs wat over te houden en hebben een gezond toekomstperspectief, zo klopt het college zichzelf op de borst.

Maar is dit bericht wel een verdienste van het college, of staan we er zo goed voor ondánks deze coalitie van SP, GroenLinks en PCG.

Laten we de feiten eens op een rij zetten:

De lokale lasten en uitgaven in onze Gemeente zijn sinds 2008 alleen maar gestegen. Hierdoor is Wijk bij Duurstede van één de goedkoopste Gemeentes in Utrecht nu één van de duurste om in te wonen. Wijk bij Duurstede heeft al jarenlang het op één na hoogste OZB-tarief van de hele provincie Utrecht. In 2016 is door toedoen van dit College de OZB zelfs met 8,4% gestegen (landelijk 2.5%).

In 2015 is Wijk bij Duurstede begonnen met het heffen van Precariobelasting, een extra aan inkomsten van circa € 800.000,- per jaar. Precario is een belasting aan de Nutsbedrijven voor het gebruik van de gemeentegrond voor de kabels en leidingen die ze er in hebben liggen. Deze bedrijven brengen de belasting keurig weer in rekening bij de inwoners.

Op de rijksinkomsten, bedoeld voor zorg en maatschappelijke ontwikkeling, wordt jaarlijks een ruim overschot uit de mond van de ouderen gespaard, die het maar moeten zien te redden met mantelzorg en vrijwilligers. Vrijwilligers doen onbetaald werk terwijl er geld over is voor professionele 'handen aan het bed'. De wissel die getrokken wordt op mantelzorgers is zo groot dat we al noodhulp moeten bieden voor de mantelzorgers. Dit bespaarde rijksgeld, dat dus bedoeld was voor de inkoop van zorg (WMO), is in de algemene reserves gestopt om de gaten in de begroting te dichten. Er is vorig jaar circa € 250.000,- overgehouden, heel veel geld dat aan zorg besteed had moeten worden.

Conclusie:

U als inwoner heeft de grootste bijdrage geleverd voor deze sluitende begroting, ondanks dit college en haar soms stuitende investeringen. Het wordt tijd voor verandering.

Wietze Smit, BurgerBelangenNu