• Jeroen Brouwer

    Ankie Meutgeert

Ruimte voor iedereen?

Na jaren van Haagse bezuinigingen lijkt Wijk de komende jaren geld over houden. Met de goede basis die er al lag, is het college in een gespreid bedje beland. Maar wat zegt dat? Wat is de Haagse belofte waard? En in hoeverre laat de coalitie andere partijen meedenken?

Ten eerste is het maar de vraag welke extra opdrachten er vanuit Den Haag doorkomen. Veel bezuinigingen zijn nog niet afgedekt. Voor de Jeugdzorg is slechts tijdelijk geld bijgekomen. Dankzij nieuwe wetgeving betalen gemeente zelf al meer voor de politie en wetten rond milieu of asbest. Hoeveel komt er nog over de schutting? En wie gaat de kosten voor de plannen rond klimaat en energie gaan betalen. Houden we dus wel geld over?

Ten tweede moet het college zelf aan de bak. Voor verkeer is een plan klaar. Daar staat voor tienduizenden euro vol aan onderzoek, zonder geld om wat met de conclusies te doen. Bij de jeugdzorg komen extra ambtenaren, maar weten we nog niet hoe dat gaat doorwerken. Op groen moet er een flinke inhaalslag plaatsvinden, maar plannen kosten ook flink geld. En ongetwijfeld willen coalitiepartijen geld voor hun eigen ideeën; voor duurzaamheid, lasten verlagen, 1 rotonde. Is daar genoeg geld voor?

Er liggen genoeg andere zaken te wachten. Iedereen wilt meer betaalbare woningen. Dat betekent voor een gemeente minder inkomsten uit grondverkoop. Dat moet dan maar. En de dorpshuizen hebben het moeilijk. In plaats van steeds de eindjes aan elkaar te moeten knopen, zou het mooi zijn om met een definitieve oplossing te komen. Het parkeren rond de binnenstad blijft een discussie. Investeer hier in een goede projectleider om de hele boel eindelijk eens op de schop te gooien. Dat levert ook geld op. De jeugd verdient een eigen plek. Daar zouden we graag werk van maken. En natuurlijk is lastenverlaging geen gek idee. Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen?

De komende maanden zal duidelijk worden hoe serieus de Haagse budgetten zijn. En dan zal moeten blijken in hoeverre het college en de coalitiepartijen willen samenwerken en het een verhaal voor iedereen gaat worden. Na de vakantie gaan we zien of dat lukt. Fijne vakantie voor u allen.

Jeroen Brouwer,

SP Wijk bij Duurstede