• Gerard Migchels/CDA

    Anneke Troost

Raadspraat: ZZP-er en financieel in de knel?

Een artikel in Trouw over zzp-ers die in financiële problemen zijn gekomen zette me aan het denken. Het blijkt helemaal niet vanzelfsprekend dat gemeenten zzp-ers helpen wanneer ze in financiële problemen komen. Uit onderzoek van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid blijkt namelijk dat 4 op de 10 gemeenten zzp-ers helemaal niet helpt bij het saneren van de schulden. Terwijl dit volgens de wet wel zou moeten.

10% KANS OP ARMOEDE De gemeente Wijk bij Duurstede kent meer dan 1.200 zzp-ers. Met de overgrote meerderheid gaat het op dit moment financieel goed. Echter de kans op armoede ligt bij zzp-ers op ongeveer 10%. Ben je in loondienst. Dan is deze kans 3x zo klein. Ofwel 120 zzp-ers lopen het risico om in armoede terecht te komen. En de kans dat zij ongewild in de schulden komen is dan ook reëel.

ACTIEVE HULP Voor onze zzp-ers zet ik me graag in. Als CDA-er geniet ik van het ondernemerschap van die 1.200 zzp-ers. Je komt ze overal tegen. Hardwerkende betrokken ondernemers die vaak ook heel veel vrijwilligerswerk doen. Het CDA gaat er voor dat de gemeente zzp-ers met schulden actief helpt om uit de schulden te komen.

MEER VOORLICHTING In hetzelfde artikel in Trouw las ik dat slechts heel weinig zzp-ers de regeling 'Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) kennen. Slechts 20%. Dat bleek uit een enquête van ZZP-Nederland onder haar leden. Met deze regeling kunnen zzp-ers – in een moeilijke periode -hun bedrijfsinkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Het CDA wil dat de gemeente zzp-ers goed voorlicht over deze regeling.

Ik heb afgelopen vrijdag schriftelijke vragen gesteld om er achter te komen of onze gemeente zzp-ers voldoende actief helpt als ze in de schulden zitten. En ik ga vragen hoe het staat met de voorlichting. Als er ruimte voor verbetering is ga ik me daar voor inzetten. Want de vele zzp-ers uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede zijn niet alleen een hele belangrijke pijler onder onze lokale economie. Ze doen ook heel veel vrijwilligerswerk. Zij hebben - als het hun financieel tegenzit – recht op een goede ondersteuning vanuit de gemeente.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA