• Niek van Staaden  

Polarisatie

Een paar weken geleden fietste ik vanuit Langbroek en Cothen naar het begin van de Kapelleweg. Een prachtig uithoekje van onze gemeente aan de grens met Houten. Onderweg zag ik maar twee huizen zonder poster tégen windpark Goyerbrug. Ik had afgesproken met een fruitteler die vlakbij het toekomstige windpark woont en werkt. Hij was met zijn vrouw op een commissievergadering over windmolens. De heftigste die ik ooit heb meegemaakt.

Ik vond dat ik als GroenLinkser ook het verhaal van de tegenstanders moest horen. Dit waren redelijke mensen met redelijke vragen. Aan de keukentafel heb ik verteld dat we windmolens op land in mijn ogen keihard nodig hebben. Binnen de provincie Utrecht lijkt de locatie Goyerbrug ook geschikt. Ik schrok wel van de onmacht die doorklonk en de onduidelijkheid die in dit stadium nog bestond. Ook volgens omwonenden zelf, was veel onrust voorkomen als duidelijker was geweest welk type molen er komt, wat de impact op de omgeving is en wie hoeveel compensatie krijgt. Er zijn allerlei wettelijke grenzen en drempels opgeworpen. Val je daar net buiten dan ben je geen belanghebbende, heb je geen schade of moet je dat zelf maar aantonen. Formeel correct, maar het voelt niet transparant en niet rechtvaardig.

In Houten hebben ze wél het lef gehad de moeilijke discussie over windenergie aan te gaan. Alle lof daarvoor. Ook de ondernemer doet wat een ondernemer hoort te doen. Maar wettelijk zou de positie van omwonenden bij windparken beter gewaarborgd moeten worden. Je ziet gemeenten en provincies daar overal mee worstelen en het leidt tot hevige polarisatie. Gemeenschappen die splijten, bedreigingen, ondernemers die hun werkzaamheden staken. Ook het vertrouwen in de overheid loopt ernstige schade op. Omwonenden moeten niet in onzekerheid gelaten worden over de impact op hun leven. De onderzoeksplicht zou daarom ruimer ingevuld moeten worden en alle schade op een transparante manier vergoed. Dat maakt ons een rechtstaat. En meer vertrouwen in de overheid zal de verduurzaming uiteindelijk alleen maar helpen!

Niek van Staaden  

Groenlinks