• Gerard Migchels/CDA

    Anneke Troost

Ondoordachte politiek

Ik heb de VVD het afgelopen jaar zien veranderen en herken de partij niet meer. Ik ben verbaasd en verwonderd. Dat is jammer. Want ik kon het – als conservatieve CDA-er – daarvoor altijd erg goed vinden met de VVD. De laatste periode samen in de oppositie en daarvoor samen in de coalitie.

Die verandering begon al in aanloop op de verkiezingen. De toon van de VVD werd scherper dan voorheen tijdens raadsvergaderingen. Een paar maand geleden was er door toedoen van de VVD ineens een crisis in de coalitie. Aanleiding was het 'onbespreekbaar zijn van een OZB verhoging door de VVD'. Heel bijzonder zo'n onbespreekbaar uitspreken terwijl er al een begroting ligt waar de eigen wethouder zijn handtekening onder heeft gezet. Van een bestuurderspartij als de VVD verwacht je beter. En uiteindelijk is die OZB verhoging er wel gekomen.

De VVD heeft helaas gekozen voor de lijn van ondoordachte politiek. Ik noem twee voorbeelden.

5 miljoen investeren in een turborotonde en een fietstunnel

Dat is heel veel belastinggeld, meer dan een nieuw zwembad kost. Er zijn nog veel vragen. Is dit wel de investering die zorgt voor meeste veiligheidswinst in onze gemeente? En zorgt het substantieel voor tijdwinst? De VVD wil 5 miljoen aan belastinggeld uitgeven om net iets eerder bij Werkhoven in de file te staan: dit is ondoordacht en duur.

Extra cameratoezicht op toegangswegen

Er vindt nu al af en toe cameratoezicht plaats op de toegangswegen. De VVD wil extra camera's. Dat zou zorgen voor meer veiligheid of veiligheidsbeleving. Ook hier zijn er nog veel vragen. De hamvraag is of 25.000 euro jaarlijks investeren in extra camera's de meest effectieve investering is voor extra veiligheid en veiligheidsbeleving. Zeker voor een gemeente die tot de veiligste van Nederland behoord. De VVD wil uw belastinggeld uitgeven zonder goed plan: dit is ondoordacht en niet effectief.

Ik zie de VVD graag weer zichzelf worden. Niet populistisch en met machtsvertoon maar weer de constructieve bestuurlijke partij die ze van oudsher is.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA