• Serge Segboer

    Ankie Meutgeert

Klimaat-kaf

Het zijn spannende tijden in Wijk bij Duurstede, in Nederland en in de rest van de wereld.

Na het ronden van de PFAS boei staat er een hoop voor de deur op het gebied van CO2. Je hoort veel meningen en dramatische doembeelden. Maar wat staat ons nou te doen komende jaren?

Allereerst rijst de vraag: waarom moeten we wat doen op het gebied van klimaat?

In de liberale lijn leeft de volgende gedachte: laat de wereld beter achter dan je hem aantrof bij geboorte. Daarnaast willen we graag energiezekerheid. Tenslotte zijn de mogelijke gevolgen van klimaatverandering een bedreiging voor welvaart en welzijn.

Wat we weten is dat de mens verantwoordelijk is voor de stijging van het CO2 gehalte in de lucht. Daarom zijn er wereldwijd afspraken gemaakt we de hoeveelheid CO2 willen verminderen.

Maar wat helpt nou het beste, nu en op termijn? Energiebesparing in de praktijk gaat langzaam en moeizaam. Het moet grotendeels komen van anders opwekken van energie.

Wat onze opties zijn, staat mooi beschreven door het planbureau (https://themasites.pbl.nl/energietransitie/). Daar zitten ook oplossingen tussen die nogal 'nep' aanvoelen, zoals opslag van CO2 ondergronds. Dat geldt ook voor het kappen van bomen in Zuid-Amerika, en die hier als pellet-brandstof gebruiken. Wellicht goed voor de rekensom van Nederland, maar op wereldschaal sla je de plank flink mis. Wat mist als optie is kernenergie, die tot nu toe categorisch wordt afgewezen omdat politici bang zijn voor het rumoer uit vroeger tijden. Maar de tijden zijn veranderd. Het kan enorm helpen bij de doelstellingen, en waarom nemen we het niet mee in de opties? Wat mij betreft het overwegen waard.

Op de Wijkse schaal gaan we volgend jaar de doelstellingen verder inkleuren. Wat de VVD betreft zetten we hier ook de echte oplossingen voorop, zoals de kansen van geothermie en zonnevelden. Maar de provincie kan ons gaan dwingen tot andere keuzes. Het belooft spannend te worden.

Serge Segboer, VVD