• Harold Hunneman

    SP

Keuzestress

Als raadslid word je hier menigmaal mee geconfronteerd; keuzestress. Wat is dat precies ?

Wikipedia meldt:

Vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een 'goede' keuze te kunnen maken (Schwartz, 2004).. Niet alleen de complexiteit van de keuze speelt mee, ook het enorm toegenomen aantal keuzes in de laat moderne samenleving is een belangrijke oorzaak van keuzestress. Daarnaast hebben vele vaste denkkaders, tradities en voorgeschreven leefregels van weleer hun invloed deels verloren, en ordenen in veel mindere mate onze dagelijkse keuzes (Beck, 1992).

In de Wijkse politiek liggen er kleine en grote keuzes voor. Over het museum . Wat mag dat kosten en wat is de impact? Wat doen we met die boot in de haven? Welke vlaggen komen er in de raadszaal? Is de extra investeringen in het groenbeheer genoeg? Wat staat er in de Maatschappelijke Agenda of economische agenda?

Naar aanloop van gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 komt er veel meer op ons af. Willen we een zwembad of is dat nu helemaal van de baan? Hoe gaan we om met de Bosscherwaarden? Wat betekent de vergrijzing en de bijkomende kosten? Hoe pakken we de jeugdzorg verder op? Of het ambtenaren bestand? Waar bouwen we voor jongeren? Hoe willen we nog meer banen? Krijgen we nog meer Rijksbezuinigingen of niet? En zo zijn er nog wel meer zaken.

Welk standpunt nemen ik in? Wat zeggen anderen, met welke argumenten? Hoe meer je weet, leest, hoort en ziet hoe moeilijker het wordt. Wat beïnvloed je keuze?

Is het de media , zijn het de emoties van de mensen die inspreken tijdens de raadsvergaderingen, zijn het de enquêtes, de contacten op straat of de gesprekken met mijn zus aan de keukentafel.

Wat is mijn meetlat? Ik kan filosofisch worden, verstrikt raken in de wirwar aan keuzes. Maar dan roep ik mezelf tot de orde. Ik ben niet voor niets lid geworden van de SP. Beide benen op de grond, handen uit de mouwen. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Drie woorden die voor mij ordening geven bij de politieke keuze. Deze drie woorden maken zaken makkelijker en overzichtelijker. Ik wens iedereen die houvast toe bij de keuze(stress) bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018

Harold Hunneman