• Bart van Asperdt/fractievoorzittter D66

    Marijke Dekker
  • Marijke Dekker

Kansenongelijk onderwijs?

Ik kijk terug op geweldig onderwijs. Met als klap op de vuurpijl de misschien wel de belangrijkste periode uit mijn leven: De basisschool. In mijn geval juf Eline en meester Koekoek op basisschool "de Ark" in Geldrop. Juf Eline bezat een engelengeduld en leerde mij lezen en schrijven. Meester Koekoek kon op onnavolgbare wijze geschiedenis geven en vertelde prachtige verhalen. Onder andere over Dorestad.

Inmiddels zijn onze eigen kinderen in de basisschoolleeftijd en realiseer ik me nu pas hoe belangrijk die periode in je leven is. Je ontdekt je talent, je leert wat je belangrijk of leuk vindt en wat niet. Je krijgt, als het goed is, alle kansen aangereikt. Daar gaat het om, kansen.

Op onze basisscholen werken enorm gedreven en geweldige mensen. Tijdens de gemeenteraadscampagne die net achter ons ligt, heb ik alle basisscholen in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede bezocht, dat was geweldig om te zien! Mijn conclusie is dat basisschoolleraar wellicht het meest onderschatte beroep is. Waardering is er lang niet altijd. Ga er maar aan staan: een klas vol. Iedere dag.

Ik maak me zorgen over de kansen die alle kinderen krijgen. Als we vinden dat ieder mens gelijkwaardig is, dan moeten we juist in het basisonderwijs investeren in leerkrachten, kinderen en gebouwen. D66 wil daar extra in investeren.

Nog maar kort geleden las ik dat er extra geld wordt verdeeld om achterstanden in het onderwijs te bestrijden, dat is een goede zaak. Maar al het geld wordt hierdoor opnieuw verdeeld. Voor de gemeente Wijk bij Duurstede betekent dit dat we ruim 30 duizend euro inleveren. Het is nog onduidelijk welke gevolgen dit voor het gemeentelijk beleid heeft, maar ik baal als een stekker en ik maak me zorgen. Ik heb daarom aan het college gevraagd wat dat voor onze kinderen, die het lastig hebben op school (en hun leraren!), betekent.

Precies dit soort vragen houden mij bezig. Ik mijmer en denk aan juf Eline en Meester Koekoek. Eindeloos geduld en tomeloze inzet voor mij. Kan ik hun geduld en inzet waarmaken en "terugbetalen" als raadslid door te investeren in goed onderwijs?

Bart van Asperdt
Fractievoorzitter D66 Wijk bij Duurstede