• Yucca filamentosa of Palmlelie

    Wiert Nieuman

Een vleugje exoot

Ze zijn er weer, de zomerkoninkjes. Nee, ik bedoel niet aardbeien, die kun je tegenwoordig al van februari tot november kopen en zo lang hebben we geen zomer. In dit verhaal gaat het over Yucca filamentosa of Palmlelie. Het is een opvallende plant met blauwgroen blad en in de bloeiperiode getooid met een massa grote roomwitte bloemen. Het is een buitenbeentje in de tuin, een echte exoot. Dat is ook geen wonder als je weet waar hij vandaan komt. Het is namelijk een plant uit het droge zuiden van de V.S. Yucca's zijn meestal verhoutende planten en worden daarom wel tot de heesters gerekend. Er zijn zelfs soorten die tot bomen uit kunnen groeien, maar die zijn bij ons niet winterhard.

Flower Power

Wiert Nieuman, www.houten.groei.nl

De Palmlelie wordt al jaren als tuinplant gekweekt. Hij kan op den duur tot een kleine heester uitgroeien en kan dan meerdere bloemtakken produceren die meestal in juni-juli verschijnen. Nu we al jaren geen strenge winters meer gehad hebben, kunnen ze zich in de tuin uitstekend handhaven. Wel is het zo dat de Palmlelie van nature een soort succulent, een droogteminner, is. Vandaar ook het wasachtige blauwgroene blad dat er voor zorgt dat de verdamping wordt beperkt. Voor de tuin betekent dat: een warme, zonnige en droge plek! Je ziet deze plant vaak in kleine voortuinen. Omdat ze wintergroen zijn, geven ze het hele jaar en vooral in de bloeitijd een zuidelijk accent aan de tuin. Misschien wordt hij juist wel aangeplant om steeds bij thuiskomst een klein beetje zomer- en vakantiesfeer op te snuiven?

Bij een heester denken we aan de sterk vertakkende plant maar zo is de Yucca niet gebouwd. De hoofdstam kan zich soms vertakken of er komen uit de grond meerdere verhoutende scheuten. Nee, een mooie struikopbouw krijgt hij nooit, maar daar heb je hem dan ook niet voor. Het gaat vooral om de bloemen en de aparte vorm van de plant.

Yucca heeft één onhebbelijkheid en dat is dat hij zich door wortelopslag kan vermeerderen. Mooi toch, zou je zeggen? Nou, daar kom je wel van terug als je de tuin wilt veranderen en de Yucca eruit gooit. Dat gaat zomaar niet, hij komt jaar in jaar uit weer terug. Ik ruimde eens een Yucca op en verhoogde op die plek de tuin om er een rotstuin van te maken. Drie jaar lang stak ik de scheuten, die door de opgebrachte laag van 50 cm weer naar boven kwamen, eraf en pas daarna was de plant zo verzwakt dat hij het voor gezien hield.

Je hoeft niet bang te zijn dat de Palmlelie zich uitzaait, dat is dan wel weer een voordeel. Deze plant wordt namelijk bestoven door een nachtvlinder, de Yucca-mot. Overdag zit deze vlinder in de bloemen en 's nachts gaat hij er op uit om de bloemen te bestuiven. Omdat deze vlinder niet bij ons voorkomt, zal er zelden tot nooit zaad gevormd worden.