• GroenLinks

2 minuten

Zo progressief als we zijn, ook voor GroenLinks zijn er zaken waar we graag aan vasthouden. De twee minuten stilte tijdens dodenherdenking is er daar één van. Collectief stil zijn en stilstaan bij al die mensen die hun leven lieten voor onze vrijheid raakt me dan nog steeds diep. Het vrije woord mag krachtig zijn, stilte is op zo'n moment vele malen indrukwekkender.

Het onlangs gehouden nationaal vrijheidsonderzoek laat zien dat de meeste Nederlanders daar ook ongeveer zo over denken. Ruim 80% vindt de dodenherdenking belangrijk en ruim driekwart van de Nederlanders neemt op 4 mei nog steeds 2 minuten stilte in acht. En meer dan 90% vindt de stilte een aansprekend onderdeel van de dodenherdenking.

Voor mij is het feit dat anderen hun leven lieten voor onze vrijheid nog steeds een van de belangrijkste drijfveren om mijn werk voor de gemeenteraad te mogen doen. In alle vrijheid idealen mogen nastreven en eventuele geschillen beslechten via het woord is een voorrecht. Anderen die dat niet of in mindere mate hebben zullen dat kunnen beamen. Dergelijke vrijheden zijn typisch zaken die je past mist als je ze niet meer hebt.

Elk jaar op de avond van 4 mei kijken we als gezin ook altijd een film die ons daar nog eens aan herinnert. Films als 'Schindlers list' of 'the reader' nemen je dan weer mee naar een tijd waarin vrijheid allerminst vanzelfsprekend was. Veel mag veranderen, maar aan zo'n traditie van 4 mei houd ik graag vast.

Als u hier net als ik en vele naderen op 4 mei even bij stilt wilt staan kom dan vrijdag naar de dodenherdenking. In Langbroek op de Begraafplaats achter de Nederlands Hervormde Kerk aan de Brink of in Wijk bij Duurstede bij de grote kerk aan de Markt. En laten we dan samen bij die twee minuten stilte onder de indruk zijn van onze vrijheid en zij die daar voor hebben gestreden.

Rob Willems/GroenLinks