• RTV Utrecht

Gert S. mag deel ex-schoonfamilie weer zien in afwachting proces

WERKHOVEN/'T GOY De van brandstichting en verduistering verdachte Werkhovense agrariër Gert S. mag in afwachting van zijn proces weer contact hebben met zijn ex-zwager. Dat heeft de rechtbank vanochtend bepaald in een pro-formazitting. Met zijn ex-vrouw Patricia blijft het contactverbod van kracht, al mogen ze wel met elkaar praten over de opvoeding van hun jonge kinderen.

Ex-zwager Remco, die in het bedrijf van Gert S. werkte, hoeft niet langer als getuige op te draven. Hij legde volgens de rechter eerder al een uitgebreide verklaring af. De rechtbank vindt het daarom niet nodig dat ze elkaar niet mogen spreken. Voor Patricia ligt dat anders. Zij wordt nog wel gehoord. Om beïnvloeding te voorkomen blijft het contactverbod van kracht.

Volgen het Openbaar Ministerie blijft een contactverbod tussen S. en zijn ex echter gerechtvaardigd. ,,De verdachte is op dit moment op vrije voeten. De oplossing die nu is gevonden door wel toe te staan dat ze overleg kunnen hebben over de kinderen is wat ons betreft goed geregeld", aldus de officier. ,,Het feit dat ze in dezelfde kerk zitten is ook geen probleem. Hij hoeft tenslotte niet naast zijn ex-schoonfamilie te zitten. Dit contactverbod staat de vrijheid van godsdienst in ieder geval niet in de weg."

Marek O., die volgens de verdediging meer moet weten van de serie branden, wordt binnenkort gehoord. Het is niet helemaal duidelijk waar hij op dit moment is. Mogelijk verblijft hij in zijn geboorteland Polen. Volgens de rechter is het aan S. en zijn advocaat hem op te sporen. ,,Dat wordt een uitdaging", aldus Vis.

De volgende zitting is op 22 april. Dan wordt de stand van zaken in het onderzoek weer besproken. Een strafeis van het Openbaar Ministerie zal waarschijnlijk ergens komende zomer volgen. Tot die tijd mag S. in vrijheid de ontwikkelingen afwachten. Hij verblijft op een geheim adres.

(Bron: RTV Utrecht)