• In de gelagkamer van De Steenen Brug zijn de schilderijen te zien.

    Ali van Vemde
  • Een van de schilderijen van Jan Fortkamp

    Ali van Vemde

Veiling schilderijen van Jan Fortkamp bij De Steenen Brug

LANGBROEK Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Ook dit jaar is De Steenen Brug aan de Wijkerweg opengesteld voor publiek. Het belooft een prachtige dag te worden. Wim van Amerongen zal vertellen over deze prachtige locatie en er is een speciale verkoop. De schilderijen van Jan Fortkamp, voormalig directeur van de Antonius Mavo, worden verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel: Stichting De Hond Kan de Was Doen.

Ali van Vemde

Maria Fortkamp, bewoonster van de Steenen Brug, is de initiatiefnemer van deze bijzondere verkoop. De laatste periode van zijn leven woonde haar vader bij hen in de boerenherberg. Op zolder stonden de vele schilderijen die hij in de loop der jaren heeft geschilderd. Na overleg met haar broer en zus, werd besloten een aantal van deze schilderijen te verkopen en de opbrengst te doneren aan de goede vrienden van haar ouders: Anita en Philip Korff de Gidts en hun stichting 'De Hond Kan de Was Doen. "Dit past helemaal bij mijn vader, hij was echt een man voor goede doelen. Hij zou dit geweldig gevonden hebben."

JAN FORTKAMP Veel inwoners uit Wijk bij Duurstede zullen hem nog kennen, de oud directeur van de Antonius Mavo. Ook dochter Maria zat bij hem in de klas en ze herinnert zich dat hij als docent streng doch rechtvaardig was. "Ik weet nog dat als hij les gaf, het stil was. Om het contact met de leerlingen te houden gaf hij elke klas één uur in de week les in boekhouden. Het was een fijne vader, een echt mensenmens." Vrijgevig was hij ook. Zo zei hij altijd: "Wat ik weggeven heb, ben ik nooit tekort gekomen."Ze had een heel goede band met haar ouders. Jan Fortkamp groeide op in Twente en was een echte kwajongen. Omdat hij goed kon leren, werd hij naar de kweekschool in Hilversum gestuurd. Dit leidde er toe dat hij een brave schoolmeester werd. Een warme man, met oprechte interesse in andere mensen. Hij was zuinig op 'zijn' school en dat leidde er toe dat het lang duurde voor er een nieuwe school werd gebouwd, het Revius aan de Middelweg Oost. Omdat hij op zijn vijftigste al werd afgekeurd, heeft hij dat als directeur niet meer meegemaakt. Het werd tijd voor andere interesses en dat vond hij in schilderen. Samen met voormalig adjunct directeur Wil Gosselink ging hij jarenlang naar schilderles. Daarnaast hield hij van fietsen en wandelen. In de ochtend deed hij iets voor zichzelf, in de middag fietste of wandelde hij met zijn vrouw.

SCHILDERIJEN In de loop der jaren zijn er heel wat schilderijen gemaakt. In de beginperiode waren het werken met krijt en houtskool, later met verf. Zijn grootste passie was de natuur, hij schilderde onder andere fazanten en uilen. Maar ook schilderde hij stillevens en landschappen. De werken gingen pas van schilderles mee naar huis als ze helemaal af waren. Zijn kinderen hebben een aantal werken, maar ook aan anderen gaf hij veel weg. Toch zijn er nog zo'n 50 schilderijen over en die zullen op Open Monumentendag worden verkocht.

VEILING Bij de Steenen Brug zal Wim van Amerongen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur lezing geven in de oude gelagkamer. Hier staan ook de schilderijen opgesteld. Om 13.30 zal veilingmeester Guus Swillens de werken per opbod verkopen. Dit doet hij samen met Philip Korff de Gidts. Bij de verkochte werken hoort een certificaat van echtheid. Er wordt gehoopt op een mooie opbrengst. Maria: "Het zou mooi zijn als we echt iets kunnen doen voor de Stichting 'De Hond Kan de Was Doen'. Mijn vader zou het fantastisch hebben gevonden. Dit past helemaal bij hem." Deze onafhankelijke, landelijke stichting zonder winstoogmerk zet zich in voor de opleiding van assistentiehonden, oftewel hulphonden, die mensen met een beperking of langdurige ziekte kan ondersteunen. Op de website www.dehondkandewasdoen.nl is alle informatie over de stichting te vinden.

 

Voor veel mensen is dit de gelegenheid om om in het bezit te komen van één van de schilderijen van Jan Fortkamp. Iedereen is dan ook van harte welkom bij de veiling.